Colocviul international - Biserica in lumina Sfintei Scripturi

In perioada 6-7 mai 2010, s-a desfasurat la Curtea de Arges colocviul international Biserica in lumina Sfintei Scripturi. Organizat cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Calinic, Arhiepiscop al Argesului si Muscelului, a treia editie a acestei manifestari internationale, a adus in actualitate adevarurile despre Biserica din perspectiva Sfintei Scripturi si a Traditiei Apostolice: "Sfanta Scriptura s-a nascut in Biserica. Ea este a Bisericii. Biserica pastreaza Scriptura si o interpreteaza neincetat pe baza Traditiei Apostolice."

Anul acesta, Cetatea Basarabilor a reunit teologi si istorici, ortodocsi, romanocatolici si protestanti din Romania, Italia si Germania.

Rugaciunea participantilor si imnurile religioase inaltate Bunului Dumnezeu de catre grupul vocal Credo condus de parintele lector dr. Gheorghe Neacsu, din cadrul Facultatii de Teologie din Pitesti, au deschis manifestarea.

Parintele conf. univ. dr. Nicolae Branzea, Vicarul Arhiepiscopiei si Seful de Catedra al Facultatii de Teologie din Pitesti a prezentat participantii drept o familie a dialogului si a comuniunii si a prezentat volumul al II-lea continand comunicarile din anul 2009.

O funie a Duhului Sfant, impletita in credinta, nadejde si dragoste

In cuvantul adresat, Inaltpreasfintitul Arhiepiscop Calinic a multumit Bunului Dumnezeu pentru ajutorul pe care ni-l da in fiecare zi, pentru cele doua volume tiparite continand comunicarile din primii doi ani si a subliniat insemnatatea deschiderii colocviului chiar in ziua Sfantului si Dreptului Iov: In calendarul Crestin Ortodox, astazi se praznuieste Sfantul si Dreptul Iov. Citind din Cartea Iov doar trei versete, ne dam seama ca totul este in mana lui Dumnezeu: "Cine nu cunoaste din toate acestea ca mana Domnului a facut aceste lucruri? In mana Lui El tine viata a tot ce traieste si suflarea intregii omeniri. La Dumnezeu se afla intelepciunea si puterea; sfatul si patrunderea sunt ale Lui." (Iov 12, 9,10,13).

Multumim lui Dumnezeu ca ceea ce s-a decis anul trecut s-a implinit intocmai, multumim ca ne-a dat viata si ne-a adus la acest colocviu international, Multumim celor care vor comunica invatatura de credinta intr-un mod nou, accesibil timpurilor noastre! Aceasta este o funie a Duhului Sfant, impletita in credinta, nadejde si dragoste. Vom aduna toate prezentarile intr-un nou volum.

A urmat comunicarea Prof. univ. dr. Radu Stefan Vergatti, Biserica, universitatile si ereziile care a subliniat efervescenta societatii din secolul al XIIIlea, trecerea de la mediul rural la cel urban si rolul universitatilor in combaterea ereziilor.

Prin universitati s-a creat un nou tip de om - intelectualul, a aparut un nou instrument de studiu - manualul, un nou mod de predare care a dus la cuantificarea cercetarii stiintifice. Istoria universitara din tara noastra a fost prezentata succint. Concluzia este ca slujitorii Bisericii au fost cei care au creat acest boom al civilizatiei prin intermediul universitatilor.

In cadrul celor opt sesiuni, moderate de Parintele prof. dr. Ion Popescu, Parintele prof. dr. Roberto Giraldo, Parintele prof. dr. George Petraru, Parintele prof. dr. Adrian Niculcea, Parintele prof. dr. Tecle Vetrali, Parintele prof. dr. Ioan Stancu, Parintele prof. dr. Marco Nobile si Parintele conf. dr. Nicolae Branzea, au fost abordate teme biblice si patristice referitoare la Biserica, dintre care amintesc: Descrizioni delle immagini neotestamentarie della Chiesa nei Padri (Don Celestino Corsato), Marturia ecleziala ca necesitate misionara (Pr. prof. dr. Mihai Himcinschi), Dimensiunea euharistica a misiunii ecleziale ortodoxe (Pr. lect. dr. David Pestroiu), Fundamentele trinitare ale Bisericii (Pr. prof. dr. Ion Popescu), Unitatea Bisericii intre deziderat si implinire. Pericolul disolutiei sectare (Pr. prof. dr. George Istodor, Eclesiologii in Noul Testament (Pr. prof. dr. Ioan Stancu), Problematica euharistica in Biserica primara. Actualizare (Pr. prof. dr. Adrian Niculcea), Insusirile Biericii in lumina Sfintei Scripturi (Pr. conf. dr. Nicolae Brinzea), La chiesa alla luce della Sacra Scrittura (Prof. Jorg Lauster) etc.

Organizat cu sprijinul Consiliului Judetean Arges, Administratiei Fondului Cultural National si a Domnului Sorin Voicu, in cadrul comunicarilor subtematice, au fost prezentate si materiale despre viata Bisericii crestine, a invatamantului teologic, a vietii social si politice din perioada medievala si din cea moderna in Apus si Rasarit, Invatatura lui Neagoe Basarab despre Biserica, autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane etc.

Organizatorii colocviului, Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, Facultatea de Teologie Ortodoxa "Sfanta Mucenita Filofteia" si Institutul de Studii Ecumenice "San Bernardino" din Venetia, au fundamentat tematica din acest an pe adevarul dumnezeiesc revelat cuprins in Sfanta Scriptura si in Sfanta Traditie. Centrul de gravitate al tematicii este Traditia Apostolica. Astfel, in vederea continuarii si dezvoltarii dialogului ecumenic bilateral intre Ortodoxie si Romano-Catolicism, la orice nivel si in orice problema teologica, este nevoie de o intoarcere la izvoarele crestine comune, in special la Traditia Apostolica. Dupa Mantuitorul Iisus Hristos, cel dintai exeget al Sfintei Scripturi, Sfintii Apostoli sunt cei care au inteles si au explicat in mod infailibil Sfanta Scriptura.

Astfel, considera organizatorii, contributia teologica a Parintilor Bisericii din Rasarit si din Apus, precum si a Traditiei bisericesti pana in prezent, poate sa fie o alta baza de pornire in vederea regasirii unitatii pierdute a Bisericii crestine. (Argumentul Colocviului international Biserica in lumina Sfintei Scripturi).

Preot Daniel GLIGORE
Sursa: eparhiaargesului.ro

12 Mai 2010

Vizualizari: 966

Voteaza:

Colocviul international - Biserica in lumina Sfintei Scripturi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE