Comemorarea Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului

Marti, 21 februarie, la implinirea a 43 de ani de la trecerea la cele vesnice a Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului, in prezenta Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, in localitatea Bozovici a avut loc lansarea cartii „Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorica”. Cartea a aparut la Editura Universitatii de Istorie din Oradea, autorul acesteia fiind pr. prof. dr.

Petrica Zamela.

Evenimentul cultural a fost precedat de o slujba de pomenire a Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului. Slujba a fost oficiata in capela scolara cu hramul „Buna Vestire” din incinta Liceului Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici, de catre Chiriarhul locului. La slujba au participat preoti de pe Valea Almajului, cadre didactice si elevi ai liceului. Autorul cartii care este profesor de religie in institutia de invatamant amintita, a fost hirotesit sachelar la finalul slujbei de pomenire.

Mai apoi, intr-un cadru festiv, in incinta Scolii Generale din Bozovici, a avut loc lansarea cartii, manifestare culturala care s-a bucurat de prezenta oamenilor de cultura si a intelectualilor de pe Valea Almajului.

La momentul potrivit Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a precizat: „Iata-ne aici, in Scoala Generala din Bozovici pentru a lansa si in Tara Almajului aceasta carte despre trecutul Bisericii noastre. Este o carte care ne dezvaluie atat un adevar istoric cat si un adevar despre credinta si marturisire. Tocmai in acest an omagial al << Tainei Sfantului Maslu si al ingrijirii bolnavilor >> lansam o carte despre Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului, care vine sa tamaduiasca si sa vindece o parte din ranile trecutului, o parte din istoria Bisericii banatene, din istoria Bisericii Ortodoxe Romane. Spunem noi ca aceasta carte << Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorica >> vine sa tamaduiasca, in parte, ranile pe care ni le-au provocat cei care nu l-au iubit pe Dumnezeu, ranile pe care le-au provocat cei care la mijlocul secolului al XIX-lea au facut un pact cu neadevarul. Cartea de fata vine sa dezvaluie, cum spunea si parintele autor, o parte din adevarul istoric, vine sa dezvaluie si sa ne lumineze despre ceea ce s-a intamplat in vremea aceea. Credem ca adevarul, ne va face liberi pe toti, dar adevarul spus pana la capat. Insa, ii multumim parintelui profesor pentru aceasta carte, pe care astazi o lansam, pentru ca intr-adevar prin aceasta carte vedem o parte din lumina care trebuie sa straluceasca si in zona aceasta intunecata a istoriei Tarii Banatului”.

La randul sau, autorul a marturisit: „Dupa lansarea cartii la Caransebes, la data de 27 ianuarie anul acesta, astazi a avut loc lansarea acesteia si in Tara Almajului. Pentru ca astazi se implinesc 43 de ani de la nasterea in eternitate a Mitropolitului Vasile Lazarescu al Banatului, la capela Liceului Teoretic << Eftimie Murgu >> din Bozovici a avut loc o slujba de pomenire, apoi a avut loc lansarea cartii in cadrul instititiei de invatamant in care imi desfasor activitatea. Aceasta carte a aparut, initial ca si teza de doctorat, ca si dorinta, atat a mea, cat si a indrumatorilor pe care i-am avut in cadrul studiilor doctorale, de a afla adevarul si ca dorinta de deconspirare a unor neadevaruri care planau asupra primului mitropolit al Banatului, Vasile Lazarescu”.

Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului a fost ierarh al Eparhiei Caransebesului intre anii 1934-1941. A pastorit apoi ca episcop al Timisoarei iar in anul 1947 a devenit primul mitropolit al Banatului. La solicitarea autoritatilor comuniste a fost demis la 18 decembrie 1961, avand domiciliu fortat la manastirea Cernica. A trecut la cele vesnice la data de 21 februarie 1969, fiind inhumat in cimitirul din localitatea natala Cornesti judetul Timis. In luna aprilie a anului 1993 conducerea Mitropoliei Banatului a decis reinhumarea sa, in necropola de sub altarul catedralei mitropolitane din Timisoara.


Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

23 Februarie 2012

Vizualizari: 758

Voteaza:

Comemorarea Mitropolitul Vasile Lazarescu al Banatului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE