Sub presedintia Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, s-a desfasurat astazi, 25 iunie 2014, la Resedinta Patriarhala, sedinta de lucru a Comisiei pentru Statut si regulamente a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.
In deschiderea sedintei, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a afirmat ca instantele disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane au ca scop indreptarea celor care gresesc, nu razbunarea sau pedepsirea: „Acest regulament al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane are o traditie foarte veche in Biserica noastra. Prima data el a fost elaborat in anul 1926. A fost aprobat de catre Sfantul Sinod si apoi confirmat prin decret regal. A fost schimbat in 1948-1949 odata cu venirea la putere a regimului comunist, iar dupa schimbarile din 1989 cand s-a redactat un nou statut de organizare si functionare a Bisericii Ortodoxe Romane s-a constatat ca este necesar si amendarea regulamentului pentru instantele disciplinare si de judecata din Biserica Ortodoxa Romana.
In continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre necesitatea pastrarii traditiei si definirea in acelasi timp a atributiilor instantelor de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane: „Pe de o parte este nevoie sa pastram traditia noastra specifica, adica canonica bisericeasca, dar s-a avut in vedere si terminologia juridica din timpul nostru. Deci, avem de a face cu unele adaptari la contextul de astazi fara insa a stirbi ceva din traditia bisericeasca. In mod special aici este vorba despre consistorii. In Biserica Ortodoxa Romana consistoriile de judecata sunt la mai multe niveluri decat in alte Biserici Ortodoxe Surori unde nu exista de exemplu consistoriul protopopesc. Noi am tinut cont de evolutia istorica, de faptul ca aceste consistorii sunt o creatie mai recenta. Ele sunt instante auxiliare episcopului si ajutatoare si pentru sinodul episcopilor. Deci, avem de a face cu pastrarea traditiei si in acelasi timp cu o lucrare mai precisa de definire a atributiilor acestor instante de judecata. Este necesara intarirea disciplinei clerului astazi si in acelasi timp este necesara si o interpretare a canoanelor ca mijloace de indreptare, recuperare si intarire a constiintei ecleziale, de intarire a constiintei misionare, pastorale si social-filantropice. Toate acestea mai ales in contextul in care avem o diaspora foarte mare, tinem cont si de ceea ce este comun si de ceea ce este specific fiecarei zone in care Biserica Ortodoxa Romana desfasoara ca activitate pastoral-misionara”.
Lucrarile sedintei de lucru a Comisiei pentru Statut si regulamente a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane se vor incheia maine.
Sursa: basilica.ro.
-
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane
Publicat in : Drept bisericesc -
Proclamarea canonizarii Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica si Caldarusani
Publicat in : Sfantul Gheorghe de la Cernica -
Sfantul Voievod Neagoe Basarab
Publicat in : Vietile sfintilor -
Duminica Sfintilor Romani
Publicat in : Duminica Sfintilor Romani
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.