Complex multifunctional inchinat Sfantului Irodion de la Lainici

Capela, cancelarie, biblioteca si clopotnita noua in parohia craioveana Harsu: Complex multifunctional inchinat Sfantului Irodion de la Lainici

Biserica "Sfintii Ioachim si Ana" - Harsu din Craiova se numara printre cele mai de seama lacasuri de inchinare din Oltenia. Luna aceasta, alaturi de inestimabilul patrimoniu de care parohia dispune, s-a adaugat o frumoasa capela multifunctionala, sfintita de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei si inchinata Sfantului Cuvios Irodion de la Lainici.Parohia craioveana „Harsu” este unul din locurile in care traditia si innoirea se impletesc intr-un dialog armonios. In sprijinul numeroaselor proiecte in derulare, intre care este de ajuns sa amintim de „Serile Harsu” sau de preocuparile credinciosilor de aici pentru lectura, s-a ridicat o frumoasa capela dotata cu tot necesarul pentru implinirea mai multor necesitati parohiale.

Un proiect pentru parohienii Bisericii Harsu
Preotul Viorel Dica, parohul bisericii si Consilier Patrimoniu-Constructii in cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, a fost sufletul acestui proiect. Alaturi de membrii Consiliului parohial si mai multi oameni de bine, s-a ostenit aproape un an de zile pentru desavarsirea lucrarii. Drumul pana la final nu a fost deloc usor, fiind presarat de multe ori cu ispite si incercari. Dincolo de acestea, parohienii de la Harsu si preotul lor nu au dat niciodata inapoi, ci au cautat impreuna cele mai bune solutii pentru finalizarea lucrului inceput.

Ideea si totodata necesitatea ridicarii unui astfel de asezamant multifunctional in curtea Bisericii Harsu s-a nascut din dorinta de „face ceva pentru Dumnezeu si pentru credinciosii care ne trec pragul”, spune parintele Viorel. „Cunoscand foarte bine viata parohiei in care slujesc mi-a fost foarte usor sa-mi dau seama de ce au nevoie si ce isi doresc credinciosii care se roaga aici. In acest sens am dorit cu tot dinadinsul ca lucrarea noastra sa fie de folos tuturor celor care vin aici sa-si plece genunchii. De aceea, fiecare elemnet din acest ansambu are rolul si utilitatea sa. Clopotnita cea veche deja devenise improprie pentru serviciile noastre. In felul acesta ne-am gandit ca ansamblul nostru trebuie sa cuprinda in primul rand o constructie de acest fel. In vechea clopotnita aveam doua clopote de care am incercat sa profitam la maxim, pe cel mare mutandu-l in clopotnita cea noua, iar pe cel mic asezandu-l pe un frumos suport in curtea bisericii, alaturi de toaca, pentru a pastra o veche traditie a noastra. Al doilea element din ansamblul nostru este capela de sub clopotnita. Initial am dorit sa infiintam o scoala de vara, insa ne-am dat seama ca ne este mai de folos in aceasta forma. Cancelaria si biblioteca se afla in acelasi spatiu, gandindu-ne la colectia noastra de carte bisericeasca care dintotdeauna a fost la dispozitia credinciosilor nostri. In felul acesta, am reusit sa punem la dispozitia iubitorilor de lectura materialul necesar consolidarii teologice si duhovnicesti, suplimentar orelor de cateheza pe care le organizam periodic. Nu in ultimul rand, tin sa amintesc de spatiul destinat arhivei parohiale, pe care am dorit-o neaparat prezenta aci, intr-un loc adecvat de pastrare si conservare”, mai spune pr. Dica.

„Ii multumim neincetat lui Dumnezeu pentru darurile Sale”
Bucuria ridicarii acestui ansamblu a fost deplina odata cu slujba de sfintire, savarsita de IPS Parinte Mitropolit Irineu, in data de 3 februarie a acestui an. „Rodul muncii noastre este inchinat in primul rand lui Dumnezeu, Caruia ii multumim neincetat pentru darurile Sale cele bogate pe care le revarsa nemijlocit asupra noastra. In al doilea rand, as dori sa le multumesc membrilor Consiliului parohial si credinciosilor care mi-au fost de la inceput alaturi in desavarsirea acetei lucrari, precum si tuturor celor care de aproape sau de departe au venit, cu sufletul deschis, si au miluit din putinul lor parohia noastra. Nu in ultimul rand, dorim a multumi Parintelui nostru Mitropolit pentru sfatul si povata cu care intotdeauna ne-a intarit in osteneala noastra”, conchide parintele consilier Viorel Dica.

Diac.
Ionita Apostolache

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

22 Februarie 2013

Vizualizari: 458

Voteaza:

Complex multifunctional inchinat Sfantului Irodion de la Lainici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE