Comunicat de presa: Anticrestinismul ca politica de stat in Romania
16 organizatii din Romania au inaintat astazi, o scrisoare Presedintelui, Guvernului si Parlamentului Romaniei prin care se semnaleaza "acte grave de instigare la ura religioasa si nationala, precum si incalcarea libertatii religioase si de gindire a crestinilor-ortodocsi".
Scopul principal al demersului este recunoasterea prin lege a Genocidului Anticrestin in Romania comunista si dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe.
Credinciosii ortodocsi, care reprezinta organizatiile semnatare ale scrisorii, au recurs la aceasta masura dupa ce demersurile de a clarifica temeiurile legale in baza carora s-a recurs, la Iasi, la inchiderea expozitiei "Destine de martiri" nu au primit nici un raspuns. Obiectul expozitiei l-au constituit dosarele din fondurile CNSAS a sase fosti detinuti politici, dintre care patru preoti ortodocsi. Semnatarii scrisorii considera acuzatia de "imagine facuta unor legionari" adusa expozitiei de catre directorul Institutului pentru cercetarea Holocaustului in Romania drept "instigare la ura religioasa si defaimare a memoriei colective a Bisericii Ortodoxe".
Crestinii-ortodocsi reclama faptul ca nu exista nici un act normativ care sa le apere dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe, in acest sens solicitind revederea Ordonantei 31/2002 pe care o considera "ambigua" si "o discriminare comisa printr-un act normativ al statului roman".
Printre altele, in scrisoare se mentioneaza:
"Crestinii-ortodocsi protesteaza impotriva discriminarii de orice fel, condamnind ideile si manifestarile fasciste, rasiste sau xenofobe, invitind institutiile si autoritatile statului sa se mentina in limitele unei democratii reale care sa asigure dreptul la opinie si credinta. Orice aspect al vietii sociale, precum si orice vedere asupra fenomenelor si evenimentelor istorice poate constitui obiect de cercetare sau de dezbatere pentru oricine, atita timp cit prin aceasta nu este pusa in pericol viata nimanui si nu se incalca ordinea publica si drepturile fundamentale ale omului. Ordonanta nr. 31/2002, prin unele puncte ale sale, creeaza un precedent de cenzurare a ideilor si credintelor, reinstaurind in Romania un regim de teama si persecutie pe motiv de opinie sau credinta. Consideram ca reformularea Ordonantei 31/2002, se constituie intr-un act democratic si necesar care ar indrepta o greseala impusa prin santaj si presiuni care nu-si au locul in epoca democratiei si a libertatii de opinie".
"Va rugam sa interveniti cu atutoritatea pe care o aveti in calitate de presedinte al Romaniei pentru ca expozitia "Destine de martiri" sa-si poata relua traseul itinerant si pentru a asigura, pe viitor, accesul la dosarele fostilor detinuti politici in vederea cercetarii si popularizarii dovezilor de martiraj crestin in perioada regimului comunist totalitar din Romania. Totodata, dorim ca, prin intermediul Excelentei Voastre, cererea crestinilor-ortodocsi de a revedea si reformula Ordonanta 31/2002, in vederea recunoasterii persecutiilor impotriva crestinilor in perioada comunista, sa ajunga la organele competente".
Scrisoarea crestinilor-ortodocsi este insotita si de cererea fara raspuns a celor 54 de istorici adresata CNSAS care ataca problema accesului liber la informatie.
Asociatia Prietenii Muntelui Athos
Liga Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani (filiala Campia Turzii)
A.S.C.O.R. (filiala Cluj)
A.S.C.O.R. (filiala Iasi)
Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni
Asociatia Ieromonah Arsenie Boca
Asociatia Brancoveanu
Asociatia Civic Media
Asociatia Altermedia
Grupul Independent pentru Democratie
Asociatia ROST
Grupul Cathisma
Asociatia Drept
Uniunea Vatra Romaneasca
Liga pentru combaterea Anti-Romanismului LICAR
Asociatia "Suflet pentru suflet"
persoana de contact: Claudiu Tarziu (Asociatia ROST), tel: 0727 722 632 sau 0740 103 621
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.