Mesaj al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel cu prilejul Duminicii romanilor migranti, 21 august 2011:
Rostul principal al Duminicii migrantilor este de-a spori comuniunea si conlucrarea fraterna intre romanii care muncesc sau studiaza departe de tara si cei ramasi in Romania, precum si de-a promova o convietuire armonioasa a imigrantilor romani cu cetatenii din tarile de adoptie, mai ales acum cand in multe locuri din lume criza economica si spirituala se manifesta prin tensiuni si revolte de strada, care se pot transforma in conflicte interetnice si interreligioase. Pe de alta parte, Duminica aceasta este si chemarea adresata credinciosilor ortodocsi romani sa-si intensifice si reafirme fidelitatea fata de Biserica stramoseasca, de credinta ortodoxa si cultura spirituala romaneasca, sa cultive unitatea familiei conjugale intr-o lume din ce in ce mai secularizata si individualista. Ierarhii si preotii comunitatilor ortodoxe romanesti din diaspora contribuie foarte mult la pastrarea unitatii si identitatii nationale si confesionale a acestora, precum si la integrarea lor in tarile gazda. Din acest motiv ei merita mai mult sprijin din partea Bisericii si a Statului roman, mai ales prin organizarea de programe comune dedicate familiilor acestor preoti, precum si copiilor si tinerilor romani din afara granitelor tarii noastre. Cu bucurie vestim romanilor ortodocsi care lucreaza sau studiaza in strainatate ca un simbol nou al comuniunii, cooperarii si demnitatii noastre ortodoxe romanesti devine acum construirea Catedralei Mantuirii Neamului, care, in picturile si mozaicurile sale, va include icoane de sfinti si chipuri are unor locasuri de cult reprezentative din toate provinciile romanesti si ale unor comunitati romanesti din afara Romaniei.
Construirea acestei Catedrale noi este in acelasi timp o necesitate practica si o lucrare simbolica in folosul poporului roman din tara si din afara ei, ea realizandu-se prin contributia tuturor romanilor ortodocsi si a fiecaruia in parte.
Colecta deja inceputa in eparhiile Patriarhiei Romane arata ca multi romani ortodocsi, desi acum sunt saraci material, sunt totusi bogati in credinta si darnici in conlucrare oferind lunar darul lor edificator de zid si de suflet.
Lucrarile de construire a Catedralei Mantuirii Neamului se desfasoara pe baza de licitatie sau selectie si ofera locuri de munca pentru oameni calificati in acest domeniu, iar fiecare banut este folosit cu mare atentie si responsabilitate. Noua Catedrala va avea in incinta ei camine si cantine pentru pelerini, un centru social-cultural pentru tineri si adulti, un centru medical de diagnostic si tratament pentru pelerini saraci. Astfel lucrarea spirituala sau liturgica a Catedralei se va impleti cu lucrarea ei sociala. In pofida unor atitudini tendentioase sau ostile din presa, construirea Catedralei Mantuirii Neamului este puternic sustinuta de poporul dreptcredincios, mai ales de clericii si credinciosii ortodocsi romani care au contribuit si la construirea altor biserici in ultimii 20 de ani. Acestia reprezinta acum neamul de voievozi ctitori de locasuri sfinte, aparatori ai credintei si ai culturii romanesti crestine, care construiesc biserici utile nu doar pentru ei insisi, ci si pentru generatiile viitoare.
Drept recunostinta, Biserica noastra pomeneste zilnic in rugaciunile ei pe cei care au zidit si ajutat biserici numindu-i „fericitii si pururea pomenitii ctitori”. De aceea, va indemnam si pe dumneavoastra sa va adaugati lor ajutand la construirea Catedralei Mantuirii Neamului, oferind un dar pentru eternitate, deoarece iubirea fata de Biserica este arvuna vietii vesnice.
Totodata, va indemnam sa ajutati pe cei saraci, bolnavi si singuri, pe cei batrani, orfani si indoliati din locurile natale romanesti, pentru ca faptele bune devin izvor de bucurie si binecuvantare a vietii omului pe pamant si in ceruri.
Va dorim tuturor sanatate si mantuire, pace si bucurie, un concediu sau o vacanta frumoasa si va incredintam de pretuirea si binecuvantarea noastra parinteasca.
+ DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.