Concert coral dedicat parintelui Gheorghe Soima

Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din oraş, a organizat marţi, 17 noiembrie, un concert omagial închinat marelui profesor şi muzician Gheorghe Şoima. Pe scenă au urcat corul facultăţii sibiene şi corul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca.

Primii corişti care au urcat pe scena de la “Thalia” şi au încântat auditoriul cu mai multe cântări religioase şi colinde compuse de Gheorghe Şoima au fost studenţii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna”, dirijaţi de pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre. Corul bărbătesc al facultăţii sibiene a interpretat cântările liturgice armonizate pe patru voci bărbăteşti, dar şi colinde şi alte compoziţii ale marelui profesor.

Corul invitat special pentru acest eveniment omagial a interpretat mai multe piese muzicale religioase şi folclorice compuse de Gheorghe Şoima, precum şi colinde. Dirijaţi de maestrul Cornel Groza, corul Filarmonicii “Transilvania” din Cluj-Napoca a încântat publicul prin interpretarea profesionistă, armonia desăvârşită pe patru voci mixte şi prin repertoriul consistent şi variat.

Părintele Gheorghe Şoima a rămas cunoscut ca una dintre personalităţile marcante ale Sibiului. A văzut lumina zilei la 13 februarie 1911, la Sibiu, şi a trecut în veşnicie la 26 noiembrie 1985. Cea mai mare partea vieţii şi-a dedicat-o Sibiului, unde a avut o activitate academică şi culturală deosebită. Absolvent al Academiei Teologice de la Sibiu (1928-1932) şi al Academiei de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (1932-1937), Gheorghe Şoima a fost mai întâi profesor suplinitor la Şcoala Normală “Andrei Şaguna” din Sibiu (1937-1941). A fost mai apoi profesor suplinitor de Cântări bisericeşti şi Tipic la Academia Andreiană (1941-1943), apoi conferenţiar pentru disciplina Muzică bisericească şi Ritual la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu până la pensionarea sa din anul 1976. A fost unul dintre cei care au iniţiat înfiinţarea Conservatorului de Muzică şi Artă Dramatică (1946) şi a Şcolii Populare de Artă din Sibiu (1949), la cea din urmă fiind şi profesor de armonie în perioada 1946-1959. A fost apreciat ca un bun preot şi un inegalat profesor şi a dirijat corul Catedralei mitropolitane din Sibiu timp de 45 de ani. A mai dirijat şi corul Reuniunii Meseriaşilor (1939-1949), a Întreprinderii Poligrafice, a Sindicatului Învăţământ din Sibiu şi alte formaţii corale. Din 1952 a fost membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. A compus numeroase lucrări pentru cor mixt şi pentru cor bărbătesc, dintre care amintim: “Doamne, iubita-am podoaba casei Tale”, “Psalmul I”, “Opt colinde pentru cor mixt”, “Mândru-i jocul Haţegana”, “Suită de cântece ciobăneşti” şi renumitul oratoriu pentru cor, solişti şi orchestră “Octoihul de la Sibiu”, rămas în manuscris şi interpretat în primă audiţie la Sibiu în 9 noiembrie 2006.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

18 Noiembrie 2015

Vizualizari: 192

Voteaza:

Concert coral dedicat parintelui Gheorghe Soima 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele Gheorghe Soima

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE