Praznicul Sfintilor Trei Ierarhi - hramul Facultatii de Teologie Ortodoxa "Patriarhul Justinian" din cadrul Universitatii din Bucuresti - a fost incununat printr-un concert sustinut de Corul mixt al Facultatii de Teologie, care a inceput la orele 17, in Aula Palatului Patriarhal, in prezenta PF Parinte Teoctist - Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul si PS Varsanufie Prahoveanul, episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, a preotilor si profesorilor Facultatii de Teologie din Bucuresti, precum si a nenumaratilor credinciosi.
Cuvantul de deschidere a fost rostit de Pr.
Rand pe rand cei cinci dirijori ai corului: Pr. Prof. Dr. Nicu Moldoveanu, Pr. Lect. Dr. Stelian Ionascu, Pr. Asist. Drd. Nicolae Giolu, Diac. Asist. Drd. Zaharia Matei si Diac. Asist. Drd. Alexandru Dumitrescu au insuflat studentilor coristi maiestrie in interpretare si multa daruire, caci piesele cantate au fost de o mare complexitate imbinand nota de religiozitate cu cea traditionala.
Programul a cuprins urmatoarele piese:
Rugaciune - Pr. Constantin Dragusin
Pana cand, Doamne? - Dimitrie Bortneanschi (aranj. pt. cor mixt de Pr. Nicu Moldoveanu)
Marimurile Sf. Trei Ierarhi - glasul I, arm. de Nicolae Lungu, (aranj. pt. cor mixt de Pr. Nicu Moldoveanu)
Doamne, miluieste - Paul Constantinescu
Marturisiti-va Domnului - arm. de Ioan D. Chirescu
Miluieste-ma, Dumnezeule - Gh. Cucu (aranj. pt. cor mixt de Pr. Nicu Moldoveanu)
Usile pocaintii - arm. de Pr. Nicu Moldoveanu
Limba romaneasca - muzica I. Cartu (arm. de D. G. Kiriac)
In codru - Ciprian Porumbescu (aranj. pt. cor mixt de Pr. Nicu Moldoveanu)
Oda bucuriei - (fragment din Simfonia a IX-a), Ludwig van Beethoven, (aranj. pt. cor mixt de Pr. Nicu Moldoveanu)
Omul cand e necajit - Nicolae Oancea
Mugur, mugurel - Anton Pann (arm. de Pr. Nicu Moldoveanu)
Trageti hora! - prelucrare de Carol Meittert
Sus inima. Romani! - Nicolae Oancea
In incheiere, Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei sl Dobrogei, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a adresat celor prezenti:
"In fiecare an - de 50 de ani buni - Dumnezeu mi-a ajutat ca sa particip la Hramul Sfintilor Trei Ierarhi. Interpretarea cantarilor din seara aceasta a marit intensitatea bucuriei si a trairii acestei zile.
![]() ![]() |
Iata acum, in conditiile pe care le avem, de innoire continua si de dorinta de innoire, cum isi arata valoarea, sarbatoarea aceasta a Sfintilor Trei Ierarhi, care este Sarbatoarea teologiei noastre romanesti, caci toate facultatile de teologie din tara sarbatoresc aceasta zi dupa puterea si dupa patrunderea lor de viata.
Este o bucurie pentru noi, pentru Biserica, si o datoram pomenirii lor, a Sfintilor Trei Ierarhi, dar in acelasi timp si slujitorilor acestui asezamant istoric, care este Facultatea de Teologie din Bucuresti, ca si ai celorlalte facultati din tara. Asa cum amintea domnul profesor Remus Rus, in prelegerea sa, biserica ortodoxa a impletit intelepciunea inteleptilor, a oamenilor de stiinta, a academicienilor cu rugaciunea smerita a monahului de manastire. Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Ioan Gura de Aur si Sfantul Grigorie de Nanzianz au fost partasi deopotriva si admiratori ai vietii monahale. Dar o viata monahala, traita nu in singuratatea sufletului!
In vestitele noastre manastiri din Romania a fost adoptat sistemul de vietuire vasilian impletind binefacerea cu ajutorul celor saraci, a celor nevoiasi, actualizand dupa puteri si dupa posibilitatile lor acele vestite Vasiliade ale Sfantului Vasile cel Mare. Iata cum straturile de credinta in ortodoxie si aceste trepte de traire a credintei noastre, nu ne despart pe noi, slujitorii Sfantului Altar, de credinciosi, ci ne completam unii pe altii, ne intregim unii pe altii".
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.