Concurs national de muzica bisericeasca

„Laudati pe Domnul!“, editia a VII-a

Grupurile de muzica psaltica ale parohiilor din tara care vor sa participe la Sectiunea „Interpretare“ a Concursului national de muzica bisericeasca „Laudati pe Domnul!“ mai au timp pana maine, 28 august, sa se inscrie la etapa eparhiala.

Dirijorul grupului trebuie sa trimita pana maine, catre Centrul eparhial de care apartine, formularul de inscriere la concurs (disponibil pe patriarhia.ro), semnat, pentru conformitate, de catre paroh, o fotografie recenta a corului (pe CD) si sapte exemplare ale pieselor muzicale care vor fi interpretate. Proba de concurs, in toate etapele acestuia, consta in interpretarea in stil bizantin a trei piese muzicale bisericesti: troparul/condacul hramului bisericii din care provine grupul, un axion praznical si un chinonic la alegere (dintre „Laudati pe Domnul.

“; „Paharul mantuirii.“; „Trupul lui Hristos.“; „Gustati si vedeti.“), nu mai mult de 12 minute in total.

Etapa eparhiala va avea loc in perioada 8-12 septembrie, in urma careia fiecare eparhie din tara va desemna corul castigator pentru a participa in etapa mitropolitana a concursului, din perioada 1-15 octombrie. In aceasta etapa, fiecare mitropolie din tara va desemna corul castigator pentru a participa la faza nationala a concursului. Etapa nationala se va desfasura la Sala Radio (Studioul de concerte „Mihail Jora“) din Bucuresti, in ziua de luni, 27 octombrie, intre orele 19:00 si 21:00. Vor concura sase grupuri de muzica psaltica, reprezentand cele sase mitropolii din tara. La acest eveniment vor fi invitati membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, reprezentanti ai institutiilor statului, oameni de cultura. Intrarea publicului se va face pe baza de bilete si de invitatii distribuite in perioada 13-17 octombrie 2014. Corurile participante in etapa nationala a concursului vor primi diplome, in functie de premiul obtinut, carti si bani (din partea Patriarhiei Romane).

Concurentii care se inscriu la Sectiunea „Compozitie muzicala“ vor compune, in stil bizantin (notatie psaltica), muzica insotita de isoane pentru Heruvicul din Joia Mare. Compozitorii vor trimite formularul de inscriere completat si partitura in 4 exemplare, pe adresa Sectorului teologic-educational, Manastirea Antim, strada Mitropolit Antim Ivireanul, nr. 29, sector 4, Bucuresti, cu mentiunea: Pentru Concursul national de muzica bisericeasca „Laudati pe Domnul!“ - Sectiunea B, „Compozitie muzicala“. Termenul-limita este 1 octombrie (data postei). Evaluarea lucrarilor participante se va face in perioada 6-10 octombrie. Juriul va avea trei membri: compozitori si profesori consacrati de muzica psaltica. Intrunirea juriului va avea loc la Manastirea Radu Voda din Bucuresti - Centrul cultural-social „Sfantul Nectarie din Eghina“, intr-una din zilele saptamanii 6-10 octombrie. In perioada 13-17 octombrie, compozitorii clasati pe primele patru locuri vor fi invitati la spectacolul-concurs ce se va desfasura la Studioul de concerte „Mihail Jora“ (Sala Radio) din Bucuresti, in ziua de 27 octombrie, intre orele 19:00 si 21:00. In timp ce juriul Sectiunii A - „Interpretare“ va delibera, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va premia compozitorii prezenti. Castigatorii Sectiunii B - „Compozitie muzicala“ vor primi diplome, in functie de premiul obtinut, carti si bani (din partea Patriarhiei Romane).

A VII-a editie a Concursului national de muzica bisericeasca „Laudati pe Domnul!“ este organizata de Sectorul teologic-educational al Patriarhiei Romane, cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel si cu aprobarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.


Gheorghe-Cristian Popa
Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

27 August 2014

Vizualizari: 608

Voteaza:

Concurs national de muzica bisericeasca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE