Conferinte de toamna, in protopopiatele Bistrita si Huedin

Clericii din Protopopiatul Bistrița au participat marți, 7 octombrie 2014, la conferința de toamnă cu tema „Martiriul Sfinților Brâncoveni”. Întrunirea s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei și a debutat la ora 10:00, cu un Te Deum, oficiat în biserica monument istoric a protopopiatului.

Sfinții Brâncoveni, evocați în cadrul conferințelor preoțești de toamnă
În deschidere, Mitropolitul Clujului a explicat motivul pentru care preoții din întreaga Patriarhie discută în această toamnă despre martiriul Sfinților Brâncoveni: „În anul acesta două subiecte au fost importante. Pe unul l-am tratat în primăvară, pentru că anul 2014a fost declarat Anul Omagial Euharistic, iar acum toamna, ne preocupă martiriul Sfinților Brâncoveni. Sunt foarte importanți pentru noi Sfinții Brâncoveni.

Constantin Brâncoveanu a fost domn al Țării Românești și a avut o credință puternică. În momentul în care a fost detronat de turci și dus la Istanbul i s-a prezentat o alternativă prin care ar fi putut trăi și anume, să treacă la musulmani. Însă el nici nu a vrut să audă pentru că efectiv era un om cu credință. Și-a pus nădejdea în Domnul nostru Iisus Hristos și datorită acestui lucru, că n-a făcut compromis, lui, celor patru băieți și sfetnicului Ianache, li s-au tăiat capetele, chiar de Sfântă Marie, iar anul acesta se împlinesc 300 de ani de la martiriul lor”.

La finalul conferinței, ÎPS Andrei a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la sediul protopopiatului. De la Centrul Eparhial, Mitropolitul Clujului a fost însoțit de părintele Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Conferință de toamnă în protopopiatul Huedin
Tot astăzi s-au reunit în conferință preoțească de toamnă și preoții de pe raza protopopiatului Huedin. Întrunirea a avut loc la sediul protopopiatului și s-a desfășurat în prezența părintelui Iustin Tira, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului.

„După săvârșirea slujbei de Te Deum, în sala de ședințe a protopopiatului Huedin s-a desfășurat conferința care a debutat cu un cuvânt inaugural al părintelui vicar Iustin Tira, în care părintele a evocat câteva detalii legate de voievodului martir Constantin Brâncoveanu. Conferința a fost susținută de părinții Ștefăniță Potra din parohia Rogojel și Tudor Petrovici din parohia Păniceni. Concluziile au fost extrase de părintele Iustin Tira și părintele protopop Ciprian Taloș, prezent de asemenea la întrunire. Aceștia le-au adresat preoților prezenți îndemnul de a duce mai departe acest exemplu ziditor al Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu”, a declarat corespondentul Radio Renașterea în protopopiatul Huedin, părintele Vlad Bob.

Conferinţele preoţeşti de toamnă se desfăşoară în această lună în toate cele nouă protopopiate ale Arhiepiscopiei Clujului.

Autor: Alexandra Andereș
Sursa: radiorenasterea.ro

.

08 Octombrie 2014

Vizualizari: 525

Voteaza:

Conferinte de toamna, in protopopiatele Bistrita si Huedin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE