Congres International de Teologie dedicat Sfintilor Imparati, la Palatul Patriarhiei

In 2013, Patriarhia Romana omagiaza doua dintre cele mai importante personalitati ale istoriei Crestinismului: pe Sfantul Imparat Constantin cel Mare si pe mama sa, Elena. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a randuit sa aniverseze, la nivelul intregii Patriarhii, implinirea a 1.700 de ani de la Edictul de toleranta religioasa de la Milano.

Unul dintre evenimentele culturale organizate in acest context este Congresul International de Teologie Sfintii Imparati Constantin si Elena - promotori ai libertatii religioase si sustinatori ai Bisericii.

Evenimentul a inceput astazi la Palatul Patriarhiei si reuneste teologi, istorici, bizantinologi, profesori universitari din tara si strainatate.

Moderatorul evenimentului a fost Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal si Secretarul Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Deschiderea lucrarilor a fost facuta de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, care a adresat un cuvant de binecuvantare participantilor: “Viata si sfintenia Sfintilor Imparati trebuie privite dintr-o perspectiva liturgica, aghiografica si spiritual. Faptul ca Sfintii Imparati Constantin si Elena au fost cinstiti inca din veacul al IV-lea ca sfinti este o realitate marturisita de mai multe izvoare istorice. Sfintii Imparati Constantin si Elena se bucura astazi de o popularitate si o evlavie deosebita datorita calitatilor lor sufletesti, a credintei in Dumnezeu si a dragostei fata de Biserica, a milosteniei si a jertfelniciei care caracterizau viata lor liturgica. Ca aparatori ai libertatii crestine si ctitori de locasuri sfinte importanta Sfintilor Imparati Constantin si Elena este covarsitoare devenind modele de slujire a Bisericii si de marturisire a credintei crestine in societate si in familie prin imbinarea armonioasa dintre intelepciune si evlavie, credinta si darnicie sau generozitate. Felicitam pe toti organizatorii si participantii la acest congres international dedicat Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Sa ne rugam Domnului Iisus Hristos cel inviat din morti sa binecuvinteze lucrarile acestei intruniri academice”, a spus Preafericirea Sa.

In continuare, au urmat mesajele din partea: Ministerului Educatiei Nationale, transmis de domnul ministru Remus Pricopie; Ministerului Educatiei Nationale, transmis de domnul Mihnea Cosmin Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Ştiintifica si Dezvoltare Tehnologica; Secretariatului de Stat pentru Culte, citit de secretarul de stat Victor Opaschi; Academiei Romane, prezentat de catre Acad. Ionel Haiduc, presedintele institutiei; Universitatii din Bucuresti, citit de catre Prof. Dr. Mircea Dumitru, rectorul acestei institutii de invatamant.

In partea a II-a a lucrarilor au prezentat Prof. dr. Adolf Martin Ritter, Facultatea de Teologie, Universitatea din Heidelberg, Germania cu expunerea Imparatul Constantin si crestinii in lumina ultimelor cercetari si Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu, Academia Romana cu prezentarea Crestinismul pe teritoriul Romaniei in vremea lui Constantin cel Mare la populatia autohtona si barbara.

Lucrarile congresului se vor desfasura in perioada 21-24 mai atat la Palatul Patriarhiei, cat si in Aula Academiei Romane.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 238

Voteaza:

Congres International de Teologie dedicat Sfintilor Imparati, la Palatul Patriarhiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE