Congresul International al Aromanilor din Balcani

La invitatia organizatorilor, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului este prezent la acest eveniment, alaturi de reprezentantii asociatiilor aromanilor din Romania, Albania, Macedonia si Serbia.

Prin aceste intalniri anuale se urmareste promovarea drepturilor culturale si etnice ale aromanilor, precum si recunoasterea acestora ca minoritate nationala in statele de origine din spatiul balcanic.

In lucrarile prezentate s-a amintit de contributia deosebita a Intaistatatorului Eparhiei Argesului si Muscelului in revigorarea vietii religioase a aromanilor din Albania, care au avut mult de suferit in timpul regimului totalitar comunist 1945-1990.

In anul 1967 regimul totalitar din Albania a declarat statul ateu distrugand toate bisericile otodoxe si catolice. In anul 1992 a fost infiintata Asociatia Aromanilor din Albania care si-a propus printre altele sa reorganizeze viata religioasa a acestei comunitati.

Astfel, Tache Veriga, fost sculptor, este trimis in Romania pentru a urma cursurile Facultatii de Teologie Sfanta Mucenita Filoteea din Pitesti. Dupa absolvire, acesta este hirotonit preot de Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic.

Totodata, cu binecuvantarea regretatului patriarh Teoctist si prin directa implicare a ierarhului Argesului, in anul 1995 au inceput lucrarile la noua biserica ortodoxa romaneasca din Albania, ridicata in orasul Korcea. Preot paroh pentru acest sfant locas de rugaciune a fost numit Tache Veriga.

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, lucrarile continua si astazi la aceasta biserica.

In a doua zi a lucrarilor desfasurate in cadrul Congresului International de la Tirana, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic s-a intalnit cu Inaltpreasfintitul Ioan Pelluci, mitropolit de Korcea.

Sfanta Liturghie arhiereasca oficiata in orasul Korcea

Astazi, Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului a oficiat Sfanta Liturghie arhiereasca in biserica aromanilor din orasul Korcea. Cu aceasta ocazie Inaltpreasfintia sa a adresat celor prezenti un cuvant de invatatura, amintind de mesajul profund cuprins in pericopa evanghelica din aceasta duminica.

" Suferinta fiecarei persoane este cunoscuta de Mantuitorul Iisus Hristos. Fiul lui Dumnezeu cunoaste si alina durerile noastre daca noi reusim sa ne pastram rabdarea pana la capat. De asemenea , Hristos cunoaste care este limita suferintei. Atunci cand puterile noastre slabesc, intervine puterea Duhului Sfant care alina sau vindeca durerile sufletului si ale trupului"

De asemenea, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic, a adresat astazi un indemn crestinilor aromani, amintindu-le ca forta unui popor sta in unitate si in pastrarea identitatii culturale si religioase.

La invitatia domnului Viorel Stanila, ambasadorul Romaniei la Tirana, Intaistatatorul Eparhiei Argesului si Muscelului a vizitat mai multe biserici vechi aflate in apropierea oraselor Korcea si Tirana. Cu aceasta ocazie, domnul Viorel Stanila ne-a declarat:

"Atat dumneavoastra ca Arhiepiscop al Argesului si Muscelului, cat si domnul ambasador Gheorghe Micu, sunteti considerati in Albania ctitori de istorie in ceea ce priveste renasterea bisericii si a identitatii religioase a aromanilor. In ceea ce ma priveste, cu modestele mele mijloace si cu putina mea experienta, incerc sa fiu langa parintele Veriga intr-o misiune de veritabil apostolat pe care incearca sa o faca. Pentru mine personal a fost o mare bucurie sa am vizita Inaltpreasfintiei voastre la Tirana cu ocazia Congresului International al Aromanilor. Cu aceast prilej am putut sa iau un cuvant de indrumare si de indreptare in ceea ce priveste misiunea mea in comunitatea aromaneasca din Albania. Asadar, ma consider plin de daruri , pe care le-am primit si din partea dumneavoastra si a domnului ambasador, iar mai departe trebuie sa ma arat demn de a le transmite celor de langa mine."

Sursa: eparhiaargesului.ro
 

.

10 Octombrie 2011

Vizualizari: 212

Voteaza:

Congresul International al Aromanilor din Balcani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE