Congresul National de Istorie a Presei la Galati

In perioada 4-5 aprilie a.c., municipiul Galati este gazda celei de a VII-a editii a Congresului National de Istorie a Presei.

Evenimentul este organizat de Asociatia Romana de Istorie a Presei, reprezentata de presedintele acesteia, prof. univ.

dr. Ilie Rad, UBB, Cluj-Napoca, in cooperare cu cadre didactice galatene ale Universitatii „Dunarea de Jos” si cercetatori din cadrul Bibliotecii „V.A. Urechia“ din municipiul Galati.

Intrucat anul acesta se implinesc 100 de ani de la declansarea Primului Razboi Mondial, organizatorii au dedicat Presei primei conflagratii mondiale intregul spatiu al congresului.

Manifestarea a debutat vineri, 4 aprilie a.c. in Catedrala arhiepiscopala printr-o slujba de pomenire a eroilor neamului romanesc, oficiata de un sobor de preoti si diaconi la care a participat si Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos. In cuvantul adresat celor prezenti, Inaltpreasfintia sa a evidentiat faptul ca presa „a luptat dintotdeauna cu armele pacii, chiar si pe timp de razboi. De aceea, ea ne-a ajutat si ne ajuta foarte mult sa aducem armele luminii, intelegerii si cooperarii in viata popoarelor de astazi, prin lectia importanta ce ne-o ofera cei de ieri. Fericitii eroi sunt magistrii care ne invata sa cultivam pacea si armonia, prin apostolii pacii care sunt istoricii presei de ieri, de astazi si de maine!“.

La finalul slujbei, Chiriarhul Dunarii de Jos a oferit jurmalistilor si oamenilor de cultura pachete cu iconite, pliante si carte duhovniceasca.

A doua parte a manifestarii a avut loc in Aula Magna a Universitatii „Dunarea de Jos“ din Galati.

In deschiderea lucrarilor, un grup de tineri, membri ai Asociatiei „Traditia Militara“ din Bucuresti au oferit auditoriului un moment-remember din Primul Razboi Mondial. In cadrul acestuia au fost prezentate uniforma si drapelul de lupta din acea vreme si a fost depus juramantul militar.

Programul a continuat cu expuneri si luari de cuvant in care au fost abordate subiecte legate de presa nationala din timpul razboiului, articole semnate de Camil Petrescu, Octavian Goga, Ioan Slavici, Eugen Lovinescu, Nicolae Iorga - editorialist in vreme de razboi, dar si teme privind publicitatea in vreme de razboi sau fotojurnalismul romanesc.

La eveniment au participat cadre didactice, cercetatori stiintifici, istorici si jurnalisti din tara si strainatate.


Sursa: edj.ro

.

07 Aprilie 2014

Vizualizari: 470

Voteaza:

Congresul National de Istorie a Presei la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE