În satele mehedințene se păstrează și în zilele noastre o rânduială veche de peste 6 veacuri. Venind Sfântul Nicodim în aceste părţi, a rânduit pentru fiecare sat o zi de vineri în care să se săvârşească Sfânta Liturghie şi apoi să se citească rugăciuni de îndepărtare a bolilor molipsitoare.
Aşa se face că în fiecare sat din zona de munte a Mehedinţiului se sărbătoreşte anual Ciumarca, zi de rugăciune obştească, pentru ca Dumnezeu să îi ferească pe locuitori de toate bolile sufleteşti şi trupeşti. Cu acest prilej, fiii satelor se revăd şi se bucură. Deşi se consumă mâncăruri de post, Ciumarca a devenit pentru fiecare dintre sate un al doilea hram, o a doua sărbătoare a localităţii respective.
Una dintre localitățile care prăznuiește Ciumarca este Ilovița, aflată în apropierea mănăstirii Vodița, ctitorită de cel dintâi sfânt ocrotitor al Olteniei. Anul acesta, sărbătoarea a fost fixată în ultima zi de vineri din luna septembrie, astfel încât pe 26 ale lunii, credincioșii din Ilovița vor lua parte în număr mare la acest praznic deosebit.
În biserica satului, părintele paroh Mihai Petre Rozalian va săvârși dis-de-dimineață Sfânta Liturghie, în cadrul căreia se vor rosti ectenii și rugăciuni speciale. Ceremonia euharistică va fi urmată de săvârșirea unui parastas pentru cei adormiți întru Domnul, binecuvântarea prinoaselor aduse de bunii creștini și o agapă frățească.
Din străfundurile cugetelor credincioşilor mehedinţeni izvorăşte în această zi recunoştinţa, căci minunea vindecării de ciumă a strămoşilor lor din îndepărtatele veacuri este chiar temeiul existenţei lor, o existenţă de cele mai multe ori modestă, însă plină de religiozitate şi de omenie.
Catalin Cernatescu
Sursa: episcopiaseverinului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.