Sarbatoarea Sfintilor Imparati a adunat mii de credinciosi in lacasurile de inchinare din Mitropolia Olteniei. La Targu Jiu, in atmosfera de sarbatoare prilejuita de Zilele municipiului, Sfanta Liturghie a fost oficiat de arhiereul locului.
Municipiul Targu Jiu si-a cinstit la inceputul acestei saptamani ocrotitorii spirituali, Sfintii Imparati Constantin si Elena. Bucuria praznuirii a fost incununata de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, la altarul Bisericii „Sfintii Imparati” din municipiu.
Manifestarile inchinate ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu au inceput inca de luni seara, prin festivitatile de deschidere a zilelor municipiului Targu Jiu.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Irineu a rostit cuvant de invatatura despre viata si minunile Sfintilor Imparati, amintind ca acestia „sunt aparatorii dreptei credinte, precum si mijlocitorii nostri in fata tronului ceresc”. Totodata, Inalt Preasfintia Sa a subliniat ca „intr-o epoca a persecutiilor impotriva crestinilor, Sfantul Constantin a inteles ca semnul Sfintei Cruci si credinta cea noua, propovaduita de Mantuitorul Iisus Hristos, sunt lucrurile care lipsesc, care sunt necesare Imperiului Roman si intregii omeniri. In acest context, Sfantul Constantin a dat libertate crestinilor. De aceea, el a fost chemat de Dumnezeu, si nu de oameni, pentru a infaptui aceasta misiune sfanta, asa cum a fost chemat si Sfantul Apostol Pavel pe drumul Damascului. Unul a fost chemat spre a fi invatator neamurilor, celalalt, spre a fi imparat care sa aseze un imperiu crestin fundamentat pe Cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos si poruncile evanghelice. El a ramas astfel in memoria istoriei ca un exemplu pentru toti imparatii si conducatorii crestini, pana la sfarsitul veacurilor”.
Biserica din Targu Jiu, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, veritabil monument de arhitectura, a fost ridicata in perioada anilor 1864 – 1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfintita in anul 1875 de catre episcopul Atanasie al Ramnicului Noul Severin. In decursul anilor, sfantul locas a cunoscut mai multe lucrari de renovare si restaurare, ultima fiind efectuata in anul 2002.
Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro
.-
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Oborul Nou
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Braila
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.