Credinciosii din Targu Jiu si-au cinstit ocrotitorii spirituali

Sarbatoarea Sfintilor Imparati a adunat mii de credinciosi in lacasurile de inchinare din Mitropolia Olteniei. La Targu Jiu, in atmosfera de sarbatoare prilejuita de Zilele municipiului, Sfanta Liturghie a fost oficiat de arhiereul locului.

Municipiul Targu Jiu si-a cinstit la inceputul acestei saptamani ocrotitorii spirituali, Sfintii Imparati Constantin si Elena. Bucuria praznuirii a fost incununata de Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, oficiata de Inalt Preasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, la altarul Bisericii „Sfintii Imparati” din municipiu.

Manifestarile inchinate ocrotitorilor spirituali ai urbei de pe Jiu au inceput inca de luni seara, prin festivitatile de deschidere a zilelor municipiului Targu Jiu.

Astfel, dupa slujba Vecerniei, a avut loc o procesiune religioasa cu icoana Sfintilor Constantin si Elena, la care au participat peste o mie de credinciosi, insotiti de circa 160 de preoti, veniti din toate zonele judetului Gorj. Procesiunea a avut loc pe traseul: Biserica „Sfintii Imparati”- Bulevardul Republicii – Bulevardul Constantin Brancusi, cu oprire in Piata Prefecturii, unde a fost rostita o rugaciune – str. Victoriei – Biserica „Sfintii Imparati”. A doua zi, in mijlocul credinciosilor a poposit Mitropolitul Olteniei care a oficiat Sfanta Liturghie in Biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena”.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Parinte Mitropolit Irineu a rostit cuvant de invatatura despre viata si minunile Sfintilor Imparati, amintind ca acestia „sunt aparatorii dreptei credinte, precum si mijlocitorii nostri in fata tronului ceresc”. Totodata, Inalt Preasfintia Sa a subliniat ca „intr-o epoca a persecutiilor impotriva crestinilor, Sfantul Constantin a inteles ca semnul Sfintei Cruci si credinta cea noua, propovaduita de Mantuitorul Iisus Hristos, sunt lucrurile care lipsesc, care sunt necesare Imperiului Roman si intregii omeniri. In acest context, Sfantul Constantin a dat libertate crestinilor. De aceea, el a fost chemat de Dumnezeu, si nu de oameni, pentru a infaptui aceasta misiune sfanta, asa cum a fost chemat si Sfantul Apostol Pavel pe drumul Damascului. Unul a fost chemat spre a fi invatator neamurilor, celalalt, spre a fi imparat care sa aseze un imperiu crestin fundamentat pe Cuvantul Mantuitorului Iisus Hristos si poruncile evanghelice. El a ramas astfel in memoria istoriei ca un exemplu pentru toti imparatii si conducatorii crestini, pana la sfarsitul veacurilor”.

Biserica din Targu Jiu, inchinata Sfintilor Imparati Constantin si Elena, veritabil monument de arhitectura, a fost ridicata in perioada anilor 1864 – 1874, pe locul unei vechi biserici din lemn, fiind sfintita in anul 1875 de catre episcopul Atanasie al Ramnicului Noul Severin. In decursul anilor, sfantul locas a cunoscut mai multe lucrari de renovare si restaurare, ultima fiind efectuata in anul 2002.

Gheorghe Cioiu

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Mai 2013

Vizualizari: 138

Voteaza:

Credinciosii din Targu Jiu si-au cinstit ocrotitorii spirituali 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE