Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, numit si "Popa Nan", este o biserica ortodoxa din Bucuresti. Aflata pe strada Popa Nan, aceasta biserica mai este inchinata si Adormirii Maicii Domnului.

"O, Maica prealaudata a Imparatului cerului si a pamantului, a lui Hristos, Dumnezeul nostru, Celui nemuritor, Care vietuieste si dupa moarte, primeste de la noi, la cinstita Adormirea ta, aceasta rugaciune de acum si, in viata aceasta si la vremea mortii noastre, scapa-ne de toata nenorocirea si chinul, iar Imparatiei celei ceresti ne invredniceste, Imparateasa, pe noi, cei care cantam lui Dumnezeu: Aliluia!"

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

Atat numele bisericii, cat si cel al strazii, se trage de la "popa Nan", preotul trimis de la Mitropolie, in anul 1719, spre a infiinta o parohie noua in partea de nord-est a orasului Bucuresti, la una dintre cele treisprezece bariere prin care se putea intra in oras.

Pe atunci, in jurul actualei biserici se aflau livezi de duzi, de ciresi, de visini si de caisi, in jurul carora isi desfasurau activitatea mai multi oameni muncitori, care se ocupau cu cresterea viermilor de matase si cu comertul fructelor. In jurul acestor livezi existau aproape o suta de gospodarii.

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

In anul 1719, din economiile personale si cu ajutoare de la credinciosi, preotul Nan pune temelia unei biserici de mici dimensiuni, cu o singura turla si invelita cu sindrila. Pisania acestei biserici marturisea urmatoarele: „Acesta sfanta si dumnezeiasca biserica s-au zidit din temelie la anul 1719, cu toate cele trebuincioase la infrumusetarea ei, de repausatii intru fericire si anume: Ruse, Ecaterina, Manole, Marula si Nanu preotu."

Biserica lui Popa Nan, a carei curte era imprejmuita cu un gard de lemn, dureaza pana in anul 1802, cand, incepand sa se ruineze, jupan Dinca Malaeru o repara si o impodobeste din nou, randuind o pardoseala din lespezi de piatra.

In anul 1845, biserica a fost iarasi reparata, de catre epitropii acesteia, Costache Cunescu si Tache Croitoru, care, vazand cresterea numarului credinciosilor, adauga bisericii un pridvor larg, din lemn. Mai apoi, in anul 1860, epitropul Tache Anghelescu darama o parte din boltile de zid, pentru a construi o noua turla, prelungeste biserica cu aproximativ opt metri si inlocuieste acoperisul de lemn al acesteia cu unul din tabla.

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

In noaptea zilei de 20 iulie 1910, din pricina vechimii si a materialelor de constructie slabe, biserica zidita de Popa Nan s-a daramat singura. In toamna aceluiasi an, parintele Ioan Georgescu, ajutat de o mana de credinciosi, printre care si de vrednicii negustor Nita-Niculescu Berechet si Anghel N. Postenicu, pune temelia noii biserici, dupa planurile vestitului arhitect Cristofi Cerchez.

Infruntand mari greutati, in vreme de razboi si sub ocupatie straina, Biserica Popa Nan a fost terminata abia in anul 1918, fiind sfintita in luna noiembrie, de catre arhiereul vicar Platon Ciosu.

Biserica Popa Nan, inchinata Adormirii Maicii Domnului si Sfintilor Imparati Constantin si Elena, a fost pictata in tempera, intre anii 1918-1920, de catre pictorul Vasile Geogescu. Biserica este alcatuita din pridvor, pronaos, naos, largit spre nord si sud, prin doua abside semicirculare, si Altar, terminat si el cu o absida flancata de doua spatii liturgice: proscomidiarul si iesirea din Altar.

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

Pridvorul bisericii este sprijinit pe opt coloane cu capitelurile decorate in frunza de acant, legate intre ele prin arcuri semicirculare. Pronaosul este acoperit cu o bolta semicirculara si are cafas. Pe peretele dinspre apus, in partea dreapta, sunt pictati mitropolitul Conon Aramescu-Donici, preotul Ioan Georgescu si ctitorii Nita-Niculescu Berechet si Anghel N. Postelnicu. Pe peretii dinspre nord si sud, pe doua placi, sunt trecute numele celorlalti donatori.

Dintre stricaciunile produse in timp, cea mai insemnata a fost cea cauzata de cutremurul din anul 1977, cand turla principala a cazut in interiorul bisericii, iar pictura a fost deteriorata in proportie de peste trei sferturi. Datorita situatiei politice a tarii, operatiunile de refacere, precum si refacerea picturii in tehnica fresca, s-au incheiat abia in anul 1989. Biserica Popa Nan a fost resfintita in ziua de 29 octombrie 1989, de catre patriarhul Teoctist.

Teodor Danalache

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan

Pe aceeaşi temă

17 Octombrie 2012

Vizualizari: 6750

Voteaza:

Biserica Sfintii Constantin si Elena - Popa Nan 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE