Este deja o traditie ca la Episcopia Sloboziei si Calarasilor, in ziua de sarbatoare a Buneivestiri, sa se aduca sfinte moaste spre inchinare. In acest an, inca de sambata 24 martie, in Municipiul Slobozia au sosit, prin bunavointa Arhiepiscopiei Tomisului, arhipastorita de Inalt Prea Sfintitul Teodosie, moastele Sfantului Mucenic Pantelimon.
Parintele arhimandrit Teofil Belea, exarh al manastirilor din eparhia Sloboziei si Calarasilor si staret al Manastirii Balaciu a fost prezent la Slobozia cu ocazia acestui eveniment si a acceptat cu multa bunavointa sa ne impartaseasca impresii de la fata locului:
De la sfintirea Catedralei Episcopale "Inaltarea Domnului" din Slobozia, din anul 2000, s-au adus in fiecare an sfinte moaste cum sunt moastele Sfantului Emilian de la Durostorum si ale Sfantului Dasius, aduse de la Mitropolia Durostorumului si a Silistrei de catre Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Ilarion. Dupa aceea, prin bunavointa Inalt Preasfintitului Teodosie al Tomisului s-au adus intr-un an moastele celor patru Sfinti Mucenici de la Niculitel, apoi moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, iar anul trecut, prin bunavointa Prea Sfintitului Epifanie al Buzaului, s-au adus sfintele moaste ale Sfantului Ierarh Mucenic Teodosie de la Brazi. Anul acesta, tot prin bunavointa Inalt Preasfintitului Teodosie s-au adus moastele Sfantului Pantelimon. Inca de sambata seara, sfintele moaste au fost intampinate la Manastirea "Sfintii Voievozi" de catre Prea Sfintitul Damaschin al Sloboziei si Calarasilor si de catre Prea Sfintitul Ambrozie al Giurgiului. A urmat o procesiune de la Manastirea "Sfintii Voievozi" pana la Catedrala Episcopala, procesiune la care am participat si eu si am vazut entuziasmul oamenilor, al credinciosilor care erau acolo: unii erau uimiti, altii se bucurau foarte mult de venirea acestor sfinte moaste, fiindca stim ca Sfantul Mucenic Pantelimon a fost doctor fara de arginti si este numit si tamaduitor intre sfintii bisericii noastre.
Multi credinciosi fiind bolnavi, probabil, aveau nadejdea ca se vor vindeca inchinandu-se acestor sfinte moaste. La aceasta procesiune au asistat initial cam 400 de persoane, dar dupa aceea s-au alaturat multi credinciosi pe drumul de la Manastirea Sfintii Voievozi si pana la Catedrala. Duminica, in ziua de Bunavestire, sfintele moaste au fost scoase spre inchinare la ora 6,30, si incepand de la ora 9,00, in prezenta unui foarte mare numar de credinciosi, Prea Sfintitul Damaschin, Episcopul Sloboziei si Calarasilor impreuna cu Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos si Prea Sfintitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului au savarsit Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, transmisa in direct la Radio Romania Cultural si la Antena Satelor. In timpul Sfintei Liturghii a fost o atmosfera deosebita iar credinciosii aveau o stare de bucurie, de multumire sufleteasca. Slujba a fost savarsita de cei patru episcopi impreuna cu stareti de la cateva manastiri, cu mai multi parinti consilieri si parinti protopopi. Douazeci de preoti si opt diaconi au luat parte la aceasta Sfanta Liturghie arhiereasca. Sfanta Liturghie s-a terminat in jurul orelor 13,00, toti cei patru Prea Sfintitii Episcopi au tinut cuvantari, Prea Sfintitul Damaschin fiind felicitat indeosebi pentru activitatea Sa din rastimpul celor sapte ani de cand se afla in fruntea Eparhiei Sloboziei si Calarasilor.
Moastele Sfantului Pantelimon au fost aduse din Orientul Apropiat si donate Catedralei din
Dragostea fata de Sfantul Mucenic si doctor fara de arginti Pantelimon este foarte mare din partea credinciosilor romani, el fiind considerat aparatorul de molime si vindecator al celor aflati in suferinta. Numeroase biserici si credinciosi poarta numele sau, moastele sale fiind purtate in procesiune in mai multe locuri din
Foto: Florentina Venter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.