Cuviosul Antonie de la Iezer-Valcea
Vineri, 23 noiembrie, Biserica Ortdoxa face praznuirea Sfantului Antonie de la Iezer-Valcea. Acest cuvios a trait in timpul domniei voievodului Matei Basarab si a Sfantului Martir Constantin Brancoveanu.
S-a spus despre el ca ar fi un aroman, originar din orasul Ianina, din Grecia. Din cercetarile facute, putem sustine ca venea dintr-o familie de crestini din satele Olteniei.
Impresionat de viata aleasa pe care o duceau calugarii de la Iezeru (ctitoria lui Mircea Voda Ciobanul, pe la mijlocul veacului al XVI-lea) a intrat frate in acest schit.
In jurul anului 1690 s-a retras la cativa kilometri de schitul Iezeru, in muntele cu acelasi nume, unde si-a gasit adapost intr-o pestera. Aceasta i-a devenit chilie si loc de reculegere. Nemultumit ca nu avea un loc anume randuit pentru rugaciune, a inceput sa sape alaturi un mic paraclis in stanca, largind stanca in asa fel incat sa poata face din ea un lacas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu. Terminand aceasta bisericuta, i-a pus o catapeteasma, icoane, a inzestrat-o cu cele necesare savarsirii dumnezeiestilor slujbe. Episcopul Ilarion al Ramnicului a sfintit acest locas.
In aceasta bisericuta s-a rugat cuviosul Antonie pana la sfarsitul vietii. Cobora la schit doar in duminici si sarbatori pentru a asculta Sfanta Liturghie si a primi Trupul si Sangele Domnului.
Cuviosul Antonie a stat in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani. Mutarea sa la Domnul a fost in 23 noiembrie 1719.
Tinand seama de viata si nevointele sale, Sfantul Sinod al Bisericii noastre, in sedinta din 20 iunie 1992, a hotarat ca el sa fie asezat in randul sfintilor.
Prin stradania Prea Sfintitului Gherasim, Episcop al Eparhiei Ramnicului si a Prea Sfintitului Irineu, Arhiereu Vicar, Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in Biserica Schitului Iezer, spre a fi cinstite si inchinate de credinciosi.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.