Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul


Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul

 

Biserica Ortodoxa il praznuieste astazi, 20 decembrie, pe  Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul. Informatiile despre Sfantul Ignatie al Antiohiei provin din cele sapte scrisori ale sale (certificate de Irineu, Origen, Eusebiu si Ieronim). In toate formulele de adresare din introducerile celor sapte scrisori, el se numeste "Teoforul": "cel care a fost purtat de Dumnezeu" sau "cel care il poarta pe Dumnezeu". Potrivit traditiei, primul sens face referire la o intamplare din copilaria lui Ignatie, el fiind copilul luat in brate de Iisus, pe care l-a dat pilda de smerenie ucenicilor Sai (Matei 18, 2-4). Cel de-al doilea sens, mai plauzibil, porneste chiar de la marturia lui Ignatie, care, in toate epistolele, scrie ca il poarta pe Hristos in inima.

 

Origen si Sf. Ioan Gura de Aur spun ca Sfantul Ignatie a fost hirotonit episcop al Antiohiei de Sf. Ap. Petru, succedandu-i acestuia, insa, Eusebiu de Cezareea il mentioneaza ca al treilea episcop, dupa Evodius. Daca avem in vedere ca martirizarea sa a avut loc in jurul anului 110, putem afirma ca episcopatul sau a debutat in jurul anului 70. Astfel, versiunea lui Eusebiu este mult mai plauzibila, intrucat Sf. Ap. Petru a parasit Antiohia cu mult timp inainte.

 

O particica din sfintele sale moaste se afla la Schitul Darvari din Capitala. Ieri seara, la Schitul Darvari, moastele sfantului au fost scoase in procesiune dupa slujba de priveghere si asezate spre inchinare credinciosilor in biserica manastirii.


In tara, moaste ale Sfantului Ignatie Teoforul se afla si in Catedrala Episcopala din Galati, unde astazi se va desfasura un pelerinaj. 

 

 

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 674

Voteaza:

Crestinii il praznuiesc pe Sfantul Mucenic Ignatie Teoforul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE