Cuviosul Antonie de la Iezerul-Valcea praznuit si la Schitul Darvari

 

Vineri, 23 noiembrie, Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Cuviosul Antonie de la Iezerul- Valcea. O particica din Sfintele sale Moaste se afla si la Schitul Darvari din Capitala. Parintele Protos. Teofil, staretul de la Darvari ne-a informat ca joi seara se va face slujba de priveghere la schit. In aceeasi seara Moastele Cuviosului  vor fi scoase in procesiune si vor fi  asezate spre cinstire.

 

Cuviosul ANTONIE de la SCHITUL IEZER-VALCEA a trait pe vremea  domnitorului Matei Basarab si a Sf. Martir Constantin Brancoveanu.  Renuntand la desfatarea acestei lumi, a imbratisat viata monahala, in frumoasa pustie a Iezerului din tinuturile Valcei. Dorind sa sporeasca nevointele monahicesti, a cerut blagoslovenie Episcopului locului, Ilarion, sa mearga la Sf. Munte Athos. Acesta insa, cunoscand ca este monah imbunatatit si de mare folos multora, l-a sfatuit sa renunte. Cuviosul Antonie s-a intors la Schitul Iezer si s-a umplut de ravna pentru repararea Bisericii si a cladirilor din jur. Apoi invapaiat de Dumnezeiescul Dor, a iesit mai sus de Schit, intr-o frumoasa poienita, unde era si o pestera. Acolo si-a sapat si un mic Paraclis, in care a inceput nevointa unei Rugaciuni neincetate, pana la sfarsitul vietii sale pamantesti.

 

Cuviosul Antonie a stat in sihastrie 28 ani si a trait in total 92 ani. Mutarea sa la Domnul  a fost in 23 noiembrie 1719.

 

Cuviosul Antonie a fost canonizat in anul 1992. Prin stradania Prea Sfintitului Ghera­sim, Episcop al Eparhiei Ramnicului si a Prea Sfintitului Irineu, Arhiereu Vicar, Sfintele Moaste ale Cuviosului Antonie au fost asezate in Biserica Schitului Iezer.

.

21 Noiembrie 2007

Vizualizari: 942

Voteaza:

Cuviosul Antonie de la Iezerul-Valcea praznuit si la Schitul Darvari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE