Deschiderea oficiala a Simpozionului National 'Monumentul - Traditie si Viitor'

Luni, 14 octombrie 2013, incepand cu ora 17:00, in Aula Veche a Universitatii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iasi, a avut loc deschiderea lucrarilor celei de-a XV-a editii a Simpozionului National „Monumentul - Traditie si Viitor“. Manifestarea reuneste specialisti din domeniile cercetarii, restaurarii si conservarii monumentelor istorice si se inscrie in cadrul programului evenimentelor culturale dedicate sarbatorilor Iasului.

Debutul evenimentului s-a facut in prezenta Inaltpreasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si a Preasfintitului Petru Gherghel, Episcop romano-catolic de Iasi. Printre participantii la manifestare s-au numarat si Mugur Cozmanciuc, secretar de stat al Ministerului Mediului si Padurilor, Marius Sorin Danga, viceprimar al municipiului Iasi, si Alexandru Muraru, director general al Institutului National al Patrimoniului.

Inainte de deschiderea oficiala, a fost adus un omagiu celor care au participat la editiile anterioare ale simpozionului, dar care acum nu se mai afla printre noi.

Apoi doamna Aurica Ichim, coordonator al evenimentului, a inceput prin a multumi Inaltpreasfintitului Mitropolit Teofan pentru sprijinul si participarea activa in cadrul ultimelor editii ale manifestarii culturale. In cuvantul adresat, Intaistatatorul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a mentionat ca trebuie „sa nu fie uitate monumentele ce au rasarit atat de frumos din acest pamant al Moldovei si din alte zone pentru ca ele au nevoie de oameni in care pulseaza viata ca sa nu devina monumente moarte sau parasite. Monumentul in sine este o realitate minunata si minunat este faptul ca, intr-o lume preocupata in mare parte de consum, sunt oameni care incearca sa indeparteze nenumaratele obstacole puse in fata readucerii la suprafata a adevaratelor bogatii dintre bunurile materiale existente in tara noastra. Sa va daruiasca Domnul puterea sa faceti astfel incat aceasta bogatie sa nu fie rapita in niciun fel“. In continuare, discursul s-a concentrat pe faptul ca „Iasul este impodobit cu cateva monumente care au fost aduse la suprafata datorita lucrarii dumneavoastra, de la Teatrul National pana la Biserica «Sfintii Trei Ierarhi», Biserica Banu sau Biserica «Sfantul Sava», pe care va indemn cu toata inima sa le vizitati. Va invit sa va imaginati cum ar fi daca toate bisericile ar arata ca Biserica «Sfantul Sava» si cum ar fi daca toate monumentele laice ar fi asemenea Teatrului National. Cat de mult s-ar schimba fata tarii, iar trecatorii vor primi odihna sufleteasca vazand atata armonie, buna asezare, frumusete si determinare pentru a depasi atatea obstacole. Va doresc sa aveti dezbateri si concluzii minunate si sa nu treaca prea multa vreme pana cand Palatul Culturii sau Asezamantul mitropolitan vor fi finalizate. Dumnezeu sa va aiba in paza si sa va daruiasca in continuare aceeasi hotarare pentru a fi slujitorii monumentelor“, a concluzionat ierarhul. Mai departe a luat cuvantul Preasfintitul Petru Gherghel, vorbind despre monumente ca expresie a geniului uman ce aduce lauda Creatorului. Doamna Lacramioara Stratulat, director general al Complexului Muzeal National „Moldova“, a tinut sa-si exprime bucuria pentru proiectele care au continuitate in Romania, printre care si acest simpozion, si sa remarce faptul ca „orasul Iasi este o exceptie de la tendinta generala de a darama mai mult decat de a construi“.

Distinctii de vrednicie pentru cei care au sustinut activitatea simpozionului
In cadrul festivitatii de deschidere s-au acordat cateva trofee pentru cei care au sprijinit activitatea Simpozionului National „Monumentul - Traditie si Viitor“ pe parcursul celor 15 ani de existenta. Parintele Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a primit un trofeu de excelenta „pentru asigurarea de suport duhovnicesc constant si merite deosebite in sustinerea desfasurarii Simpozionului «Monumentul - Traditie si Viitor»“.

Evenimentul se desfasoara in perioada 14-17 octombrie 2013 si este organizat de catre Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Complexul Muzeal National „Moldova“ din Iasi, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Academia Romana, Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Iasi, Institutul National al Patrimoniului Bucuresti, Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Iasi si Uniunea Nationala a Restauratorilor Monumentelor Istorice. Editia a XV-a cuprinde patru sectiuni: Monumentele si istoria lor, Monumente si arhitectura, Tehnici si tehnologii de restaurare si Viata monumentelor urbane. Pe langa vizitele de documentare la diferite obiective istorice din Iasi, evenimentul mai include vernisajul expozitiei „Calator prin Moldova de altadata - monumente vazute de artisti, arhitecti si fotografi din secolele XVII-XX“, organizata de Biblioteca Academiei Romane, Institutul National al Patrimoniului si Complexul Muzeal National „Moldova“ Iasi - Muzeul Unirii, dar si lansarea volumului „Monumentul XIV“, Iasi, 2013, coordonat de Mircea Ciubotaru, Aurica Ichim si Lucian Lefter si prezentat de catre Mihai Dim. Sturdza. De asemenea, se va lansa si albumul Simpozionul „Monumentul - Traditie si Viitor“ Iasi. 15 editii in slujba patrimoniului national, prezentat de prof. univ. dr. Ioan Opris.

Mihai Parfeni
Sursa:ziarullumina.ro

.

16 Octombrie 2013

Vizualizari: 223

Voteaza:

Deschiderea oficiala a Simpozionului National 'Monumentul - Traditie si Viitor' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE