Colegiul Naţional “Octavian Goga” din Sibiu a organizat astăzi, 21 aprilie, o întâlnire a elevilor liceeni cu profesori şi cercetători din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu. Activitatea a făcut parte din programul “Şcoala altfel”, iar proiectul educaţional a fost intitulat “Apropierea prin lectură: Dă oare Dumnezeu cu zarul?”. Proiectul este implementat în rândul elevilor de la colegiul menţionat pentru a dezvolta gândirea critică şi pentru a promova valorile ştiinţifice, filosofice şi religioase. Partenerii colegiului sunt universitatea amintită, prin mai multe facultăţi şi Librăria “Habitus”.
Întâlnirea a fost organizată pentru a dezbate ideile prezentate de Jan Stewart în cartea “Dă oare Dumnezeu cu zarul?”, lucrare citită în prealabil de elevi şi de profesorii invitaţi.
Au fost prezenţi la discuţii pr. conf. univ. dr. Irimie Marga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, ing. drd. Eugen Ganţolea, prof. univ. dr. Eugen Drăghici, lect. univ. dr. Adrian Gîrjoabă, prof. univ. dr. Ion Dur, prof. univ. dr. Ing. Liviu-Ioan Roşca şi prof. univ. dr. Dumitru Chioaru.
Discuţiile s-au axat pe ceea ce Jan Stewart prezintă în lucrarea amintită, ideile fiind analizate interdisciplinar.
“Este foarte interesantă această întâlnire dintre Teologie şi ştiinţă, provocată de această întrebare, pentru că termenul de «haos» nu ştim de fapt cui aparţine, ştiinţei sau Religiei. Pentru mulţi, teremenul pare că ar aparţine mai mult Teologiei, dar nu este chiar aşa. Avem bucuria să vedem că oameni de ştiinţă, care sunt cercetători conscraţi, descoperă că «haosul» este o noţiune ce se află la interferenţa dintre Religie şi ştiinţă, o noţiune care nu poate fi exclusă deloc din lumea ştiinţei. Ca preot, am căutat să arăt că ştiinţa vine foarte mult prin acest termen în întâmpinarea Teologiei”, ne-a spus pr. conf. univ. dr. Irimie Marga.
Întâlnirea a fost organizată şi pentru a-i stimula pe elevi să se informeze mai mult asupra rolului matematicii în dezvoltarea tehnologiilor moderne şi nu numai.
“Proiectul nostru îşi propune să asambleze lucrurile în domeniul cunoaşterii şi să-i determine pe elevi să facă legăturile între domenii. Nu este prima activitate transdisciplinară care se desfăşoară în Colegiul «Octavian Goga», foarte mulţi profesori fiind implicaţi în astfel de activităţi. Noi de data aceasta încercăm să arătăm importanţa matematicii pentru a le deschide şi întreţine curiozitatea studiului în domeniul acesta, cu exemple foarte clare în care matematica este implicată în dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei moderne. Ei sunt martorii unei alte paradigme de cunoaştere şi ar fi păcat să fie contemporani cu această paradigmă fără să aibă măcar o idee corectă despre aceasta”, ne-a spus prof. Mihaela Chioar de la Colegiul Naţional “Octavian Goga”.
Autor: Ştefan Mărculeţ
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.