"Din temnite spre sinaxare", marturii din infernul inchisorilor politice din Romania
La Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie din Constanta s-a lansat, simbata, volumul "Din temnite spre sinaxare", o carte ce cuprinde marturii din infernul inchisorilor politice din Romania. Evenimentul a fost organizat de Pravalia Predania, iar invitatii care au vorbit unei audiente numeroase au fost George Cusa, fost detinut politic si Claudiu Tirziu, directorul revistei crestine Rost.
Despre iadul din inchisorile comuniste s-a scris deja un volum insemnat de memorialistica. Intentia criminala a regimului comunist instaurat in Romania dupa 1945, de a-si extermina inamicii doctrinari, a creat o adevarata industrie a terorii. Este cunoscut faptul ca printre cei care au fost retezati de aceasta urgie au fost in numar majoritar simpatizantii legionari, dar si alte categorii: elita intelectualitatii, studentimea cu atitudini anticomuniste, preotii, reprezentantii partidelor interbelice, taranii care au protestat impotriva jafului facut prin colectivizare sau cadrele militare care au luptat pe Frontul de Est.
In conditiile in care regimul terorii din inchisoarea Pitesti constituie deja un domeniu de studiu stiintific, deoarece metodele de reeducare mergeau pina acolo ca detinutii inebuneau, din rindul celor care au scapat prin rugaciune s-au numarat nume cunoscute de monahi si calugari ale ortodoxiei romane. Bestialitatea securistilor care lucrau in acele penitenciare, sub acoperire, in calitate de cadre, bataile, infometarea, santajul si regimul concentrational aveau menirea nu sa omoare detinutii, pentru ca regimulului ii era teama sa nu fie acuzat de "lumea libera", ci urmarea depersonalizarea si alienarea oamenilor. Pentru o imagine realista trebuie amintite cazurile unor detinuti care incercau sa se roage in gind noaptea, iar a doua zi ajungeau sa se autodenunte ingroziti, desi acest lucru insemna bataia pina la lesin. Chiar si asa, multi au rezistat prin credinta pina la moarte si amintim doar cazul lui Valeriu Gafencu, denumit, neoficial, "sfintul inchisorilor". Acesta si-a donat medicamentele, cu pretul vietii, unui preot, pentru a-i salva viata, intrucit respectivul era mai sanatos.
Referitor la fenomenul Pitesti, directorul revistei Rost, Claudiu Tirziu, a subliniat: "Este un domeniu de studiat de catre toti romanii, pentru ca trebuie sa stim adevarata fata a sistemului comunist, pina unde a putut merge pentru distrugerea natiunii noastre." Despre procesul comunismului, Claudiu Tirziu a declarat: "Procesul comunismului este doar pe hirtie, nimeni nu vrea sa-l materializeze. Initiativa lui Basescu s-a dovedit, dupa cum se vede, doar un act de imagine, pentru ca nu a produs niciun fel de efecte concrete. Comisia care a cercetat si a elaborat acel raport numit "final" al regimului comunist a indicat acolo si citeva masuri care ar fi trebuit luate. Nu s-a facut absolut nimic de la adoptarea acelui raport in mod oficial si, dupa parerea mea, nici nu o sa se faca decit daca va exista o presiune suficient de puternica din partea societatii civile. Dar, deocamdata, romanii nu au acest interes civic pentru adevar si dreptate. Referitor la faptul ca sintem o tara occidentala, statele europene ar trebui sa aiba macar un minim sentiment de vinovatie fata de noi, pentru ca ne-au abandonat catastrofei comuniste. Din pacate, nu sintem singurii, la fel este situatia in tot fostul lagar rosu. Nu putem spera nimic de la niste oameni care vin din trecut, dar putem spera totul de la generatia noastra, daca invatam sa nu uitam!".
Codrut BURDUJAN
Sursa: telegrafonline.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.