Diortosirea unor texte liturgice de actualitate

La Manastirea "Sfintii Martiri Brancoveni“ de la Sambata de Sus, judetul Brasov, a avut loc ieri, 2 octombrie, o sesiune de lucru a Comisiei teologice, liturgice si didactice a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Ierarhii Intruniti la manastirea fagaraseana au definitivat textele liturgice ale unor randuieli de primire a eterodocsilor si necrestinilor la Ortodoxie.

Lucrarile au fost prezidate de Inaltpreasfintul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, iar In comisie au fost prezenti Inaltpreasfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului si Clujului si Mitropolitul Clujului, Maramuresului si Salajului, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inaltpreasfintitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, si Inaltpreasfintitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei. Din comisie mai fac parte si Inaltpreasfintitul Iosif, Mitropolitul ortodox roman al Europei Occidentale si Meridionale, Inaltpreasfintitul Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, si Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul ortodox roman al celor doua Americi. Intrunirea a avut ca scop definitivarea unor texte liturgice diortosite de Comisia liturgica a Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pe masa de lucru a Comisiei sinodale au fost Randuiala primirii la credinta ortodoxa a eterodocsilor, Randuiala primirii la credinta ortodoxa a necrestinilor si Randuiala reprimirii celor ce au parasit credinta ortodoxa, informeaza "Ziarul Lumina".

Textele au fost diortosite de comisia Arhiepiscopiei Bucurestilor conform metodologiei pentru Indreptarea si revizuirea cartilor de cult, aprobata de sedinta Sfantului Sinod din 17 februarie 2011 si conform Marturisirii de credinta ortodoxa. De asemenea, diortosirea textelor a tinut seama si de hotararea sinodala din 26 februarie 2009, prin care s-a aprobat elaborarea unor modalitati canonice unitare pentru reprimirea la Ortodoxie a celor proveniti din Biserica Unita cu Roma, Greco-Catolica, din Biserica Romano-Catolica si din Bisericile Vechi Orientale (Necalcedoniene).Aprobarea Sfantului SinodTextele au fost finalizate de Comisia sinodala, Intrunita la Sambata de Sus, iar concluziile si propunerile vor fi transmise Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la sedinta din aceasta luna. „S-a lucrat pe textele propuse de comisia Arhiepiscopiei Bucurestilor, la toate punctele pe care le contin aceste randuieli liturgice. Ierarhii au adus propuneri punctuale, legate de formularile marturisirilor de credinta si ale celorlalte elemente liturgice, pe care le-am discutat si le-am adus la forma finala. Dupa aprobarea Sfantului Sinod la proxima sedinta, aceste randuieli vor fi oferite clericilor, spre a-i ajuta In lucrarea lor pastoral-misionara din comunitati“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurentiu. Textele liturgice definitivate vor pune la dispozitia clerului instrumente cu caracter unitar In desfasurarea activitatii sacramental-liturgice si misionar-pastorale, In contextul sporirii numarului celor ce solicita primirea la credinta ortodoxa si a celor ce doresc reprimirea In Biserica Ortodoxa.

Sura: basilica.ro

.

03 Octombrie 2013

Vizualizari: 252

Voteaza:

Diortosirea unor texte liturgice de actualitate 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE