Dubla lansare de proiecte editoriale AFCN la sediul Episcopiei Severinului si Strehaiei

La sala de festivitati "Mitropolit Nestor Vornicescu" a Episcopiei Severinului si Strehaiei a avut loc luni, 4 august, lansarea a doua proiecte editoriale finantate de catre Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

In cea de-a doua sesiune AFCN destinata publicatiilor editoriale, derulata in perioada aprilie-iulie 2014, Episcopia Severinului si Strehaiei si Asociatia Fiii Lupseiau obtinut cate o finantare in vederea tiparirii a doua carti extrem de importante pentru cultura muzicala romaneasca.

Institutia eclesiala mehedinteana va retipari pentru prima data, dupa 160 de ani, o importanta opera de muzica bizantina, Anton Pann, Noul Anastasimatar, care poate fi folosita atat in cultul bisericesc zilnic, cat si in scop didactic, asa cum o recomanda chiar autorul, poate cel mai notoriu compozitor de psaltichie din secolul XIX. Coordonatorul proiectului este arhidiaconul Catalin Ţarus, compozitor de psaltichie si inspector in cadrul Sectorului Invatamant si Tineret al Centrului eparhial.
In acelasi timp, organizatia non-profit Asociatia Fiii Lupsei, va da la lumina, in premiera, cea mai bogata colectie de folclor din Oltenia, notata cu ajutorul muzicii psaltice.

Dupa cum ne-a transmis presedintele asociatiei, Mihai Corcodel, doctorand in muzica bizantina si ostenitor al Centrului eparhial, cartea ce se va tipari in urma acestui proiect editorial, Stefan Basilescu, Cantece vechi oltenesti, constituie un omagiu adus culegatorului si autorului manuscrisului care sta la baza viitoarei tiparituri. Astfel, pasionatii de folclor autentic romanesc vor regasi in paginile cartii aproximativ 200 de melodii vechi, notate atat in sistem neumatic (psaltic) cat si in cel guidonic, occidental, cunoscut indeobste.

Conferinta de lansare a celor doua proiecte a debutat la ora 10:00, reunind angajati ai Centrului eparhial din Drobeta Turnu Severin, oameni de cultura mehedinteni si presa locala.

In mijlocul celor prezenti s-a aflat si Intaistatatorul Eparhiei Severinului, Preasfintitul Parinte Nicodim, care a adresat cuvant de binecuvantare, vorbind apoi despre scolile de psaltichie de pe teritoriul tarii noastre si munca de romanire a cantarilor bisericesti pe care au dus-o protopsaltii secolului al XIX-lea, intre care se distinge personalitatea luminoasa a lui Anton Pann.

Ierarhul mehedintean, iubitor al muzicii Bisericii drept-slavitoare, a prezentat greutatile care apar in orice activitate editoriala de acest gen, mai ales atunci cand fondurile sunt insuficiente ori lipsesc cu desavarsire. De asemenea, Parintele Episcop a salutat initiativa Asociatiei Fiii Lupsei, care va publica, in premiera, colectia de cantece populare Stefan Basilescu, Cantece vechi oltenesti.

In continuarea couminicarii ierarhului, cei doi coordonatori, Arhid. Catalin Ţarus si Mihai Corcodel, au prezentat celor de fata in ce constau proiectele AFCN castigate, invitandu-i pe participanti la lansarea oficiala a celor doua publicatii, care va avea loc pe 14 noiembrie.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

04 August 2014

Vizualizari: 148

Voteaza:

Dubla lansare de proiecte editoriale AFCN la sediul Episcopiei Severinului si Strehaiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE