Efectele televiziunii asupra mintii umane - un semnal de alarma privind sanatatea mentala a noilor generatii

 


In fata pericolului pe care televiziunea si mai nou internetul il reprezinta pentru dezvoltarea si functionarea creierului uman, o mare parte a omenirii este in ultimul timp tot mai ingrijorata. In sensul acesta, iata, la Bucuresti, in seara de joi, 15 martie, in Aula Palatului de pe Dealul Mitropoliei, a fost organizata conferinta cu tema Efectele Televiziunii Asupra Mintii Umane.


Oamenii de stiinta trag in felul acesta un semnificativ semnal de alarma privind deficientele de atentie si concentrare, hiperactivitatea, slabirea capacitatilor mentale, a puterii de judecata, a imaginatiei creative si a motivatiei, probleme care se afla de deja de cateva decenii in atentia cercetatorilor din lumea occidentala. In ultimii ani, insa, aceste afectiuni grave au devenit tot mai frecvente si la tot mai multi copii si tineri din Romania. Sindromul extinzandu-se cu o repeziciune alarmanta.

 

Studiile si problemele aduse in discutie de prof dr. Ilie Badescu, cercetator dr. Elisabeta Negreanu, psihiatru Elena Stuparu si prof. Cornel Ciomazga accentueaza faptul ca prelungirea timpului petrecut in fata micului ecran constituie un important factor de risc pentru sanatatea mentala si ca televiziunea si jocurile pe calculator ar putea fi incriminate pentru raspandirea fara precedent a comportamentului agresiv si a pulsiunilor sexuale exacerbate, a infractionalitatii si chiar a criminalitatii.

 

 

 

"Televiziunea", dupa cum spune Mc Luhan, cel mai important cercetator al fenomenului mediatic, "este acel gigant timid care, desi la inceput patrunde cu discretie si timiditate in viata noastra, ajunge in scurt timp sa ne domine cu totul. Ne conditioneaza orizontul de gandire si comportament, ne dirijeaza visele si cele mai tainice aspiratii, inghitindu-ne mai mult timp decat oricare alta activitate pe parcursul intregii vieti. Desigur calculatorul, respectiv Internetul, vine cu rapiditate din urma".

 

Primele discutii mai serioase asupra temei dezbatute au aparut in urma cu un an o data cu publicarea cartii "Efectele televiziunii asupra mintii umane" si a volumului al doilea al acestei serii privind fata nevazuta a televiziunii intitulat "Revrajirea lumii (sau de ce nu mai vrem sa ne desprindem de televizor)", autorul celor doua volume fiind Virgiliu Gheorghe. Cartile, bazate pe studii realizate in lumea occidentala in ultimele decenii, scot in evidenta faptul ca multe dintre problemele pe care le intampina astazi copiii, tinerii si chiar adultii, atat din punct de vedere al sanatatii mentale cat si al comportamentelor, sunt cauzate de impactul cu media video, de contactul cu lumea micului ecran.

 

Domnul Ilie Badescu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Studii Politice si Antropologie Vizuala din cadrul Universitatii, sublinia in cadrul dezbaterii:

 

 

"Este tulburator sa constati, prin intermediul acestor cercetari aduse in atentia noastra de catre autor, ca expunerea la televizor intr-o proportie care depaseste cateva minute si ajunge pana la un numar mare de ore are un efect dezagregant asupra activitatii cerebrale. Concluziile din acest punct de vedere sunt alarmante, sunt intrucatva inspaimantatoare pentru ca cercetarile desfasurate de catre specialisti in neuropsihologie, in activitati cerebrale, arata ca primul efect constatat la cel ce se aseaza in fata televizorului este cel de inhibitie a emisferei stangi. Deci dintre cele doua emisfere cerebrale, in clipa in care ne-am asezat in fata televizorului, una este pur si simplu inhibata, este suspendata. Ramane doar emisfera dreapta in actualitatea sa functionala, altfel spus undele beta sunt reduse aproape la zero. Raman doar undele alfa, cele care reprezinta suportul energetic al reveriei, al visului, al nalucirilor, al vedeniilor si al somnului cand, bineinteles, undele coboara spre starea teta. Emisfera stanga este deci inhibata functional. Aceleasi cercetari arata (si d-l Virgiliu Gheorghe insista in cartea sa asupra acestui aspect) ca aproape se anuleaza eficacitatea functiei interemisferice, ceea ce reprezinta corpul calos, deci sinapsele care sustin legaturile dintre cele doua emisfere cerebrale, integritatea creierului fiind afectata.

 

Mai departe, in logica acelorasi experimente, se constata de exemplu ca tot in aceasta expunere la televizor, mai mult sau mai putin prelungita, se produce, dupa opinia mea, lucrul cel mai grav si anume cortexul prefrontal este puternic afectat. Ori stim din toate cercetarile efectuate ca tocmai prefrontalul este cel in care se localizeaza nu numai procesele mentale superioare ci si toate procesele legate de credinta, de religiozitate, de legatura cu Dumnezeu. Daca asa stau lucrurile inseamna ca, iata, cultura televizuala capata intr-un fel culoarea unui fel de nihilism pe care l-a examinat cu atata inspiratie Parintele Serafim Rose in SUA. Din punctul acesta de vedere apare un conflict foarte grav, acela dintre cultura credintei si aceasta asa zisa cultura televizuala sau cultura a nihilismului, cum o numeste Parintele Serafim Rose. Ne aflam in consecinta pe o scena cu adevarat dramatica, extrem de accentuata, spiritual vorbind.

 

Intr-o evaluare sociologica mai riguroasa care include si timpul religios (au fost cuprinsi cei care se roaga regulat, cu rugaciuni zilnice), se constata ca din timpul diurn de 16 ore, daruit noua de Dumnezeu, 50% este timpul profesiunii, al muncii, 38% este timpul televizual, acordat televizorului, 10% este timpul petrecut in familie, in comunitate iar 2% este timpul religios. Va dati seama ce inseamna aceasta? Este catastrofal!"

 

Alte aspecte din dezbaterea privind efectul televiziunii asupra mintii umane vor fi prezentate saptamana viitoare pe www.crestinortodox.ro la sectiunea audio.

 

Cartile "Efectele televiziunii asupra mintii umane" si "Revrajirea lumii" din seria "Fata nevazuta a tele-viziunii" se gasesc in librarii. Autorul acestei serii, Virgiliu Gheorghe, prezent aseara la dezbaterea de la Palatul Patriarhal, doreste sa abordeze in volumele viitoare si dimensiunea eliberarii din sclavia televizualului.

 

                    

 

Deocamdata Virgiliu Gheorghe in colaborare cu doi specialisti ne propune o a treia carte aparuta recent "Efectele micului ecran asupra mintii copilului", realizata in special pentru uzul cadrelor didactice si al parintilor, o varianta sintetica, mai redusa a primului volum amintiti.

 


Lucrarea este promovata de Asociatia pentru Apararea Familiei si a Copilului care va pune la dispozitia parintilor si o linie telefonica unde vor putea fi primite informatii privind prevenirea si combaterea deficitului de atentie si hiperactivitate sau ale altor disabilitati mentale dobandite ca urmare a vizionarii TV.

 

Numerele de telefon care vor deveni functionale incepand cu luna aprilie 2007 sunt 021-3355495 si 0745-033090.

 

.

16 Martie 2007

Vizualizari: 8433

Voteaza:

Efectele televiziunii asupra mintii umane - un semnal de alarma privind sanatatea mentala a noilor generatii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact