Episcop Vicar pentru Basarabia hirotonit la Patriarhie

Parintele Arhimandrit Ipopsifiu Antonie Telembici a fost hirotonit sambata, 24 mai 2014, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului din Mitropolia Basarabiei in cadrul Sfintei Liturghii oficiata in Catedrala Patriarhala din Bucuresti.

Sfanta Liturghie si hirotonia au fost oficiate de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Romaniei, impreuna cu urmatorii membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inaltpreasfintitul Parinte Petru, Arhiepiscopul Chisinaului, Mitropolitul Basarabiei si Exarh al Plaiurilor, Preasfintitul Parinte Daniil, Episcop Administrator al Episcopiei Daciei Felix, Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, Preasfintitul Parinte Mihail, Episcopul Ortodox Roman al Australiei si Noii Zeelande, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar Patriarhal si Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Arhiepiscop ales al Ramnicului, inconjurati de un sobor de preoti si diaconi.

Preasfinţitul Parinte Antonie de Orhei a fost ales ca Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului joi, 22 mai, in cadrul sedintei de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar vineri seara, 23 mai, dupa slujba Vecerniei, a avut loc ipopsifierea sau randuiala chemarii la aceasta treapta a slujirii.

In cadrul slujbei de hirotonie intru arhiereu de astazi Arhimandritul Antonie Telembici a raspuns intrebarilor Preafericirii Sale si ierarhilor prezenti printr-o marturisire de credinţa. In continuarea slujbei, candidatul a fost hirotonit episcop primind vesmintele specifice: sacosul, omoforul, engolpionul, crucea si mitra.La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, in calitate de secretar al Sfantului Sinod, a citit Actul Patriarhal prin care noul ierarh a fost recunoscut ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului, cu titulatura de Orhei.
In continuare, Patriarhul Romaniei i-a daruit noului Episcop-vicar mantia si toiagul, insemne ale slujirii arhieresti, iar Preasfintitul Parinte Antonie de Orhei a binecuvantat credinciosii in noua sa demnitate.

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a amintit in cuvantul sau despre importanta postului de episcop-vicar in Eparhia Chisinaului din Mitropolia Basarabiei, urandu-i succes ierarhului in misiunea pe care o are de indeplinit: „Aceasta hotarare a Sfantului Sinod, asa cum s-a spus in Actul Patriarhal de confirmare a alegerii Sfantului Sinod, a fost motivata de nevoia pastorala de a intensifica activitatea pastoral-misionara in Mitropolia Basarabiei. De asemenea, asa cum s-a adaugat, Inaltpreasfintitul are nevoie de un ajutor din cand in cand, mai ales cand e vorba de a savarsi slujbe in doua locuri diferite. In general, clerul si credinciosii doresc ca arhiereul sa vina cat mai des in mijlocul lor. Felicitam pe Inaltpreasfintitul Mitropolit Petru pentru aceasta propunere. Dorim Preasfintitului Episcop-vicar Antonie de Orhei multa sanatate si mult ajutor de la Dumnezeu in lucrarea pe care o va desfasura sub indrumarea directa a Inaltpreasfintitului Mitropolit Petru”.

Noul ierarh a fost ales de Sfantul Sinod la propunerea Inaltpreasfinţitului Parinte Petru, Mitropolit al Basarabiei si Exarh al Plaiurilor. Acesta i-a multumit Patriarhului Romaniei pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului: „Eu am fost hirotonit, asa cum stiti, de Preafericirea Voastra la 1 septembrie 1990. Astazi ati savarsit un alt eveniment, o implinire a Bisericii noastre si a Mitropoliei Basarabiei. Va multumim mult pentru ajutorul oferit Mitropoliei Basarabiei. De asemenea, multumim parintilor ierarhi care sunt de fata”.

„Recunosc ca am primit aceasta misiune cu o anumita teama, dar si cu credinta, cu nadejde ca Bunul Dumnezeu ma va ajuta sa fiu un slujitor bun in gradina Domnului, iar roadele mele sa fie spre slava Bisericii lui Iisus Hristos. Inteleg ca activitatea mea va fi sa sprijin cat imi sta in putere, asa cum am facut-o si pana acum, pe Inaltpreasfintitul Mitropolit Petru. Rog pe Preafericitul Parinte Patriarh Daniel sa se roage pentru romanii din Republica Moldova, pentru pacea noastra, pentru buna intelegere si pentru mai multa dragoste”, a marturisit Preasfintitul Parinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chisinaului.

Nascut in anul 1963 in localitatea Harbovaţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova, Preasfintitul Parinte Antonie Telembici a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Chisinau si Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae din Iasi (1994). Din anul 1995 si pana in prezent, acesta a indeplinit responsabilitaţi administrative, misionare, culturale si mediatice in Mitropolia Basarabiei.

Sursa: basilica.ro

.

25 Mai 2014

Vizualizari: 319

Voteaza:

Episcop Vicar pentru Basarabia hirotonit la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE