Episcopia Severinului gazduieste o conferinta de lansare a doua proiecte AFCN

Luni, 4 august, incepand cu ora 10:00, la sala “Mitropolit Nestor Vornicescu” a Episcopiei Severinului si Strehaiei va avea loc conferinta de lansare a doua proiecte finantate de Administratia Fondului Cultural National (AFCN).

In cea de-a doua sesiune AFCN destinata publicatiilor editoriale, derulata in perioada aprilie-iulie 2014, Episcopia Severinului si Strehaiei si Asociatia Fiii Lupsei au obtinut cate o finantare in vederea tiparirii a doua carti extrem de importante pentru cultura muzicala romaneasca.

Institutia ecleziastica mehedinteana va retipari pentru prima data, dupa 160 de ani, o importanta opera de muzica bizantina, Anton Pann, Noul Anastasimatar, care poate fi folosita atat in cultul bisericesc zilnic, cat si in scop didactic, asa cum o recomanda chiar autorul, poate cel mai notoriu compozitor de psaltichie din secolul XIX. Coordonatorul proiectului este arhidiaconul Catalin Tarus, compozitor de psaltichie si inspector in cadrul Sectorului Invatamant si Tineret al Centrului eparhial.

In acelasi timp, organizatia non-profit Asociatia Fiii Lupsei, va da la lumina, in premiera, cea mai bogata colectie de folclor din Oltenia, notata cu ajutorul muzicii psaltice.

Dupa cum ne-a transmis presedintele asociatiei, Mihai Corcodel, doctorand in muzica bizantina si ostenitor al Centrului eparhial, cartea ce se va tipari in urma acestui proiect editorial, Stefan Basilescu, Cantece vechi oltenesti, constituie un omagiu adus culegatorului si autorului manuscrisului care sta la baza viitoarei tiparituri. Astfel, pasionatii de folclor autentic romanesc vor regasi in paginile cartii aproximativ 200 de melodii vechi, notate atat in sistem neumatic (psaltic) cat si in cel guidonic, occidental, cunoscut indeobste.

La eveniment va lua parte, alaturi de oameni de cultura si personalitati severinene, si Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

30 Iulie 2014

Vizualizari: 116

Voteaza:

Episcopia Severinului gazduieste o conferinta de lansare a doua proiecte AFCN 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE