Episcopul Sloboziei si Calarasilor implineste 57 de ani

Preasfintitul Parinte Vincentiu, episcopul Sloboziei si Calarasilor, s-a nascut pe 23 august 1954, in Bucuresti, din parintii Petru si Elena Grifoni. La botez a primit numele de Victor.

A urmat cursurile invatamantului primar, gimnazial si liceal in Bucuresti, obtinand diploma de bacalaureat la Liceul Matei Basarab. Intre anii 1974-1978 a frecventat cursurile Institutului Teologic Universitar din Sibiu, la incheierea carora, in anul 1978, a obtinut diploma de licentiat in teologie cu teza intitulata Sfintii Parinti din secolul al IV-lea, indrumatori ai vietii duhovnicesti.

In perioada 1978-1983, cu o intrerupere de sase luni, cand a satisfacut serviciul militar, a functionat in cadrul Editurii Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa din Bucuresti in calitate de corector si secretar de editura, avand ca responsabilitate si pregatirea publicatiilor ce urmau sa apara in limba engleza.

Intre anii 1983-1990 a functionat ca redactor la Editura Mitropoliei Olteniei si a Arhiepiscopiei Craiovei, unde a desfasurat activitati in domeniul publicatiilor mitropolitane si eparhiale, precum si al pregatirii altor carti, monografii si lucrari de literatura teologica si istorica.

Simtind chemare spre viata monahala, a fost primit ca frate in obstea Manastirii Lainici, din Arhiepiscopia Craiovei (judetul Gorj) unde, la l octombrie 1983, a fost tuns in monahism sub numele de Vincentiu.

La sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie 1983, a fost hirotonit ierodiacon, iar de sarbatoarea Nasterii Domnului a aceluiasi an 1983, a fost hirotonit ieromonah.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a invrednicit cu rangul de arhimandrit, pe 14 iunie 1987.

Pe 1 august 1990 a fost numit Superior al Asezamintelor romanesti de la Ierusalim si Iordan, precum si reprezentant al Patriarhiei Romane pe langa Patriarhia Ierusalimului.
In sedinta Sfantului Sinod din 12 ianuarie 1994, la propunerea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, Sfantul Sinod l-a ales in postul de Episcop-vicar patriarhal, cu titlul de Ploiesteanul. A fost hirotonit intru arhiereu la praznicul Intampinarii Domnului, 2 februarie 1994, in Catedrala Sfantul Spiridon-Nou din Bucuresti, Paraclis Patriarhal, de catre Patriarhul Teoctist, impreuna cu alti ierarhi din Sfantul Sinod.

Intronizare ca episcop al Sloboziei si Calarasilor a avut loc pe 28 iunie 2009. Slujba a fost savarsita de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de douazeci de membrii ai Sfantului Sinod.
 

23 August 2011

Vizualizari: 307

Voteaza:

Episcopul Sloboziei si Calarasilor implineste 57 de ani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE