EUROPA, ECUMENISM SI DIALOG CU ISLAMUL – PE AGENDA EPISCOPILOR CATOLICI DIN EUROPA.

EUROPA, ECUMENISM SI DIALOG CU ISLAMUL – PE AGENDA EPISCOPILOR CATOLICI DIN EUROPA. Mareste imaginea.


Presedintia Consiliului Conferintelor Episcopale Europeane (CCEE), organism cuprinzand cele 34 de Conferinte catolice din Europa, s-a intalnit la Zagreb in perioada 17-21 iulie current.


La intalnire au participat presedintele CCEE, Mons. Amédée Grab, Episcop de Chur, cei doi vicepresedinti - Cardinalul Cormac Murphy-O’Connor, Arhiepiscopul de Westminster, si Cardinalul Josip Bozanić, Arhiepiscop de Zagreb, Mons. Aldo Giordano, secretar general,  Mons. Andrew Summersgill, secretar general al Conferintei Episcopale din Anglia si Wales, si Mons. Vjekoslav Huzjak, secretar general al Conferintei Episcopale din Croatia.


Participantii au fost oaspetii Arhiepiscopului de Zagreb, Cardinalul Josip Bozaniae
Presedintia CCEE a programat adunarea plenara a CCEE cu participarea tuturor presedintilor Conferintelor Episcopale din Europa, care se va tine la Roma de la 29 septembrie la 2 octombrie proxim. Marcand a 40-a aniversare a incheierii Conciliului Vatican II, presedintii vor reflecta la perspectivele Bisericii in Europa in privinta evanghelizarii in contextul culturii secularizate, la intalnirile intre Biserici, religii si culturi si la contributia ei la inarmarea Europei cu valorile morale de care are nevoie, in special in fata colosalelor provocari din domeniul bioeticii.

           
Pentru aceasta, din Zagreb i-a fost trimisa o scrisoare Papei Benedict al XVI-lea, informandu-l despre planurile Episcopilor europeni si exprimandu-i dorinta de a-l intalni in timpul Adunarii Plenare.

           
O alta tema discutata de presedintia CCEE a fost ecumenismul. A fost examinat programul celei de a treia Adunari Ecumenice Europene. Aceasta se va desfasura sub forma unui pelerinaj in patru etape, implicand toate natiunile si Bisericile europene, care va incepe la Roma la 24-27 ianuarie 2006 si se va incheia la Sibiu, in Romania, in septembrie 2007.

           
Presedintia CCEE a examinat din nou procesul unificarii europene in lumina recentei drame a atacurilor teroriste din Londra si a voturilor din Franta si Olanda care au respins Tratatul Constitutional al Uniunii Europene.


Alte teme incluse pe agenda intalnirii au fost colaborarea intre Episcopii europeni si cei africani si relatiile cu musulmanii in tarile europene.  La 18 iulie, presedintia s-a intalnit cu vicepresedintele croat Damir Polančec, cu ministrul Kolinda Grabar Kitarović si cu ministrul Dragan Primorac pentru o discutie despre problemele europene de interes reciproc.

           
Vizita in orasul Zagreb, la Marija Bistrica, la Zadar si intalnirea cu diferiti reprezentanti ai autoritatii ecleziale si ai celei locale au fost pentru oaspeti tot atatea ocazii de a cunoaste istoria, cultura si credinta tarii si sa-si dea seama de contributia ei la viata Bisericii Catolice si a Europei. ( Comunicat al biroului de presa al CCEE cf. Viata Cultelor, Buletin saptamanal de informare religioasa, anul XIII, nr. 611-612 din 23 Iulie 2005)

 

.

18 Septembrie 2006

Vizualizari: 837

Voteaza:

EUROPA, ECUMENISM SI DIALOG CU ISLAMUL – PE AGENDA EPISCOPILOR CATOLICI DIN EUROPA. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE