Eveniment academic la Galati

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, in data de 3 octombrie a.c. la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati a avut loc festivitatea de deschidere a cursurilor, pentru noul an universitar 2013-2014.

In cadrul ceremenoniei, la propunerea Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, Universitatea „Dunarea de Jos“ a acordat inaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, academicianului prof. univ.

dr. Ioan-Aurel Pop.

Dupa intonarea imnului „Gaudeamus Igitur“ de catre corul Seminarului Teologic „Sfantul Apostol Andrei”, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, Presedintele Senatului Universitatii „Dunarea de Jos” a rostit cuvenitul „Laudatio“.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunarii de Jos, a aratat tinerilor studenti ca au „privilegiul sa asiste la prelegeri de zile mari despre un om smerit, care nu are nevoie de laude, caaci opera lui intrega este o lauda autentica pusa pe altarul stiintei si oferita inapoi neamului romanesc, indiferent unde s-ar afla el pe coordonatele lumii“.

Vorbind despre adevarul istoric cuprins in opera academicianului Ioan-Aurel Pop, Inaltpreasfintia Sa a subliniat ca un istoric fidel adevarului si neamului este, neindoielnic un bun crestin: „In Transilvania noastra toata teologia e construita pe o puternica structura istorica. Numai o istorie puternica, o istorie credincioasa adevarului si numai oameni credinciosi adevarului istoriei si destinului lor pot rezista prin dialog… De aceea, domnia sa nu este doar un istoric redutabil, ci si un bun crestin. Astfel de oameni, avand intotdeauna in vedere viata si istoria autentica a poporului roman, pot arata si dovedi tinerilor nostri posibilitatea dialogului nesfarsit dintre credinta si stiinta!“.

Au urmat luari de cuvant rostite de distinsii membri ai Senatului Universitatii, dupa care acad. prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop a tinut o pledoarie despre asumarea constienta si cu dragoste a trecutului neamului pentru a privi cu speranta la viitor:„Dragostea pentru trecut, in esenta, inseamna dragostea pentru viata! Cei care iubesc viata trebuie sa iubeasca iremediabil trecutul, pentru ca tot ceea ce este viata omeneasca, pana la urma se tranforma in trecut.

Dar daca noi, nu altii, daca noi criticam mereu trecutul si privim spre el cu dispret, ajungem sa ne pierdem increderea in trecut! Foarte multa lume astazi, dezamagita de ziua pe care o traieste cu toate greutatile si grijile cotidiene, constata ca si-a pierdut si prezentul. Si atunci, daca n-avem trecut, daca n-avem prezent, cum sa ne gandim cu speranta la viitor? Daca piedem increderea in trecut, prezent si viitor, nu putem zice decat ca ne-am pierdut increderea in viata!”.

De asemenea, distinsul academician a indemnat pe tinerii studenti sa traiasca in Europa zilelor noastre puternic ancorati in ceea ce numeste „educatie in spiritul locului”, adica „sa nu ne uitam credinta, sa nu ne uitam radacinile care ne-au format, sa cunoastem si sa credem in istoria nationala, sa invatam si sa iubim limba lui Eminescu, sa stim si sa putem sa-i invatam pe copiii nostri de ce curge Oltul, de ce suntem asezati la Dunare si la Carpati si cum de a reusit Stefan cel Mare sa ridice catedrala episcopala la 5 km de Cluj!.

A dori sa-i inveti pe tineri tainele locului in care te-ai nascut este cea mai frumoasa datorie pe care o poate avea un dacal! Aceasta datorie se implineste prin istoria nationala, prin limba si literatura romana, prin teologia romaneasca, prin geografia locurilor, prin dreptul romanesc! Toate ne sunt vii in suflet si toate trebuie sa le ducem mai departe! Si, iubindu-ne locul de nastere, sa nu ne intrebam ce ne da noua tara, ci ce dam noi tarii! Sa nu credem vreodata ca tara e ca o paine din care fiecare poate lua cate o felie si pleca cu ea, ci tara e ca Biserica in care trebuie sa intri, sa te pleci si sa te inchini!”.

La ceremonie au participat ilustrul corp academic al Universitatii „Dunarea de Jos“, alti profesori universitari, oameni de cultura ai municipiului Galati, tineri studenti si elevi seminaristi.

Festivitatea s-a incheiat cu o sesiune de autografe.
*
Nascut in localitatea Santioara din judetul Cluj la data de 1 ianuarie 1955, academicianul prof. univ. dr Ioan – Aurel Pop a urmat ciclurile primare si gimnaziale la Brasov, dupa care s-a inscris la cursurile renumitului liceu „Andrei Saguna” din acelasi municipiu.

A studiat istoria medievala la Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A obtinut titlul stiintific de doctor in istorie in anul 1989 (confirmat in 1990), cu teza intitulata „Adunarile cneziale din Transilvania in sec. XIV-XVI”.

A predat cursuri si seminarii de istorie medie a Romaniei, paleografie latina, istoria Transilvaniei, formarea natiunilor europene s.a.

Autor, coautor si coordonator a 40 de carti si peste 200 de studii si articole publicate in tara si strainatate, academicianul prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop este in prezent membru titular al Academiei Romane, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Centrului de Studii Transilvane si reputat istoric ce se bucura de o binemeritata notorietate in spatiul cultural-academic si universitar romanesc si european.


Sursa: edj.ro

.

04 Octombrie 2013

Vizualizari: 395

Voteaza:

Eveniment academic la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE