Eveniment academic la Galati

Cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, in data de 3 octombrie a.c. la Facultatea de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati a avut loc festivitatea de deschidere a cursurilor, pentru noul an universitar 2013-2014.

In cadrul ceremenoniei, la propunerea Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, Universitatea „Dunarea de Jos“ a acordat inaltul titlu academic de Doctor Honoris Causa, academicianului prof. univ.

dr. Ioan-Aurel Pop.

Dupa intonarea imnului „Gaudeamus Igitur“ de catre corul Seminarului Teologic „Sfantul Apostol Andrei”, prof. univ. dr. Lucian Georgescu, Presedintele Senatului Universitatii „Dunarea de Jos” a rostit cuvenitul „Laudatio“.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunarii de Jos, a aratat tinerilor studenti ca au „privilegiul sa asiste la prelegeri de zile mari despre un om smerit, care nu are nevoie de laude, caaci opera lui intrega este o lauda autentica pusa pe altarul stiintei si oferita inapoi neamului romanesc, indiferent unde s-ar afla el pe coordonatele lumii“.

Vorbind despre adevarul istoric cuprins in opera academicianului Ioan-Aurel Pop, Inaltpreasfintia Sa a subliniat ca un istoric fidel adevarului si neamului este, neindoielnic un bun crestin: „In Transilvania noastra toata teologia e construita pe o puternica structura istorica. Numai o istorie puternica, o istorie credincioasa adevarului si numai oameni credinciosi adevarului istoriei si destinului lor pot rezista prin dialog… De aceea, domnia sa nu este doar un istoric redutabil, ci si un bun crestin. Astfel de oameni, avand intotdeauna in vedere viata si istoria autentica a poporului roman, pot arata si dovedi tinerilor nostri posibilitatea dialogului nesfarsit dintre credinta si stiinta!“.

Au urmat luari de cuvant rostite de distinsii membri ai Senatului Universitatii, dupa care acad. prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop a tinut o pledoarie despre asumarea constienta si cu dragoste a trecutului neamului pentru a privi cu speranta la viitor:„Dragostea pentru trecut, in esenta, inseamna dragostea pentru viata! Cei care iubesc viata trebuie sa iubeasca iremediabil trecutul, pentru ca tot ceea ce este viata omeneasca, pana la urma se tranforma in trecut.

Dar daca noi, nu altii, daca noi criticam mereu trecutul si privim spre el cu dispret, ajungem sa ne pierdem increderea in trecut! Foarte multa lume astazi, dezamagita de ziua pe care o traieste cu toate greutatile si grijile cotidiene, constata ca si-a pierdut si prezentul. Si atunci, daca n-avem trecut, daca n-avem prezent, cum sa ne gandim cu speranta la viitor? Daca piedem increderea in trecut, prezent si viitor, nu putem zice decat ca ne-am pierdut increderea in viata!”.

De asemenea, distinsul academician a indemnat pe tinerii studenti sa traiasca in Europa zilelor noastre puternic ancorati in ceea ce numeste „educatie in spiritul locului”, adica „sa nu ne uitam credinta, sa nu ne uitam radacinile care ne-au format, sa cunoastem si sa credem in istoria nationala, sa invatam si sa iubim limba lui Eminescu, sa stim si sa putem sa-i invatam pe copiii nostri de ce curge Oltul, de ce suntem asezati la Dunare si la Carpati si cum de a reusit Stefan cel Mare sa ridice catedrala episcopala la 5 km de Cluj!.

A dori sa-i inveti pe tineri tainele locului in care te-ai nascut este cea mai frumoasa datorie pe care o poate avea un dacal! Aceasta datorie se implineste prin istoria nationala, prin limba si literatura romana, prin teologia romaneasca, prin geografia locurilor, prin dreptul romanesc! Toate ne sunt vii in suflet si toate trebuie sa le ducem mai departe! Si, iubindu-ne locul de nastere, sa nu ne intrebam ce ne da noua tara, ci ce dam noi tarii! Sa nu credem vreodata ca tara e ca o paine din care fiecare poate lua cate o felie si pleca cu ea, ci tara e ca Biserica in care trebuie sa intri, sa te pleci si sa te inchini!”.

La ceremonie au participat ilustrul corp academic al Universitatii „Dunarea de Jos“, alti profesori universitari, oameni de cultura ai municipiului Galati, tineri studenti si elevi seminaristi.

Festivitatea s-a incheiat cu o sesiune de autografe.
*
Nascut in localitatea Santioara din judetul Cluj la data de 1 ianuarie 1955, academicianul prof. univ. dr Ioan – Aurel Pop a urmat ciclurile primare si gimnaziale la Brasov, dupa care s-a inscris la cursurile renumitului liceu „Andrei Saguna” din acelasi municipiu.

A studiat istoria medievala la Facultatea de Istorie – Filosofie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

A obtinut titlul stiintific de doctor in istorie in anul 1989 (confirmat in 1990), cu teza intitulata „Adunarile cneziale din Transilvania in sec. XIV-XVI”.

A predat cursuri si seminarii de istorie medie a Romaniei, paleografie latina, istoria Transilvaniei, formarea natiunilor europene s.a.

Autor, coautor si coordonator a 40 de carti si peste 200 de studii si articole publicate in tara si strainatate, academicianul prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop este in prezent membru titular al Academiei Romane, rectorul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, directorul Centrului de Studii Transilvane si reputat istoric ce se bucura de o binemeritata notorietate in spatiul cultural-academic si universitar romanesc si european.


Sursa: edj.ro

.

04 Octombrie 2013

Vizualizari: 480

Voteaza:

Eveniment academic la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact