Evenimentul aniversar "Filantropia - impreuna, in sprijinul aproapelui” la Alba Iulia

La Alba Iulia, a avut loc marti, 09 iulie 2013, evenimentul aniversar "Filantropia - impreuna, in sprijinul aproapelui” organizat de Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia. Evenimentul a cuprins un spectacol artistic, o expozitie de prezentare a serviciilor sociale si o intalnire festiva cu toti colaboratorii, partenerii si reprezentantii autoritatilor publice.

Manifestarea a debutat la ora 10.00 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia cu spectacolul "Vis de copil”, la care au participat peste 500 de copii din asezamintele sociale din Arhiepiscopia Ortodoxa a Alba Iuliei. De la ora 12.00, la Restaurantul "Mercur” din Alba Iulia au fost prezentate in cadrul unei expozitii cele 88 de servicii sociale, care formeaza reteaua de asistenta sociala a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. Expozitia a fost urmata de la ora 13.00 de intalnirea festiva "Filantropia - impreuna, in sprijinul aproapelui”. La intalnire au participat colaboratorii, partenerii si reprezentantii autoritatilor publice implicate in sustinerea misiunii sociale a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei. 

Przent la eveniment, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Irineu, a adresat participantilor un cuvant duhovnicesc: "Suntem aici ca in foisorul de sus, de pe Sion, sau ca in casa de la Emaus, in prezenta musafirului ceresc, Iisus Hristos, care a spus "unde sunt doi sau trei adunati in numele Meu, acolo sunt si Eu in mijlocul lor”. Despre Iisus din Nazaret se spune in Faptele Apostolilor ca "trecea facand binele”. Ori El fiind acelasi ieri, astazi si-n veac, si astazi trece pe taramurile acestei istorii si face binele. Este marele filantrop. Ar trebui sa ne intrebam de ce avem doua maini? Raspunsul este clar: cu una noi primim de la Dumnezeu multele daruri pe care ni le da, iar cu alta trebuie sa daruim celor ce au nevoie de ajutorul nostru. Sfantul Grigorie Dialogul spunea: "macar inima sa-l doara si va avea plata, ca nu da mai putin cel ce-l doare inima, decat cel ce isi da banii sai. Pentru ca unul isi da sufletul iar celalat da din ceea ce poseda”. Acest lucru se implineste, sub ochii nostri, aici la Alba Iulia, Arhiepiscopia noastra avand o retea de servicii sociale de prima marime in Patriarhia Romana, si acest lucru s-a realizat datorita colabrarii de exceptie pe care o avem cu autoritatile locale si judetene, si prin implicarea atator preoti si a credinciosilor de buna credinta si cu mana larga si generoasa. Deci, avem doua maini si sa nu uitam ca asa ne sta bine, pentru ca tot ce avem am primit de la Dumnezeu. Realmente noi nu posedam nimic prin noi insine. Ce avem ne-a fost imprumutat. Intr-o zi va trebui sa dam inapoi ceea ce am primit. Hristos ne spune ca noi vom fi judecati dupa cum am folosit darul pe care El ni l-a imprumutat. Intrebarea este avem doua maini sau una? Noi numai luam sau si dam? Cred ca cei ce sunt aici, primesc de la Dumnezeu si dau, stiind dupa expresia parintelui Nicolae Steinhardt de la Rohia ca "daruind vei dobandi”. Eu nu pot decat sa multumesc si sa binecuvantez pe reprezentantii autoritatilor publice, pe sponsorii, pe colaboratorii, pe preotii si crestinii implicati in misiunea sociala a Arhiepiscopiei noastre. Inchei cu indemnul Mantuitorului: "faceti bine fara sa nadajduiti nimic in schimb si plata voastra va fi multa si fii ai celui Preainalt va veti chema”. Fie ca Hristos marele filantrop sa va binecuvinteze pe toti si sa va daruiasca toate cele de folos si de mantuire.” 

In continuare Parintele Nicolae Calin Ignat, consilier social misionar al centrului nostru eparhial a facut o scurta prezentare a activitatii Asociatiei Filantropia Ortodoxa Alba Iulia:

"Tema intalnirii de astazi "Filantropia - impreuna in sprijinul aproapelui” a fost aleasa pentru a exprima legartura stransa, duhovniceasca, existenta intre toti cei care suntem prezenti in sala, legatura care isi rasfrange roadele in viata miilor de persoane ocrotite prin asezamintele eparhiei noastre. Sfantul Apostol Iacov spunea: "iti voi arata credinta mea din faptele mele”. Impreuna preoti, oameni iubitori de oameni aflati la conducerea insitutiilor publice, centrale, judetene si locale, sau cu responsabilitati in cadrul acestora, oameni cu inima plina de generozitate si daruire pentru cei saraci, patroni, sponsori, colaboratori, cu totii sub pastorirea plina de har, intelepciune si dragoste a Inaltpreasfintitului Irineu Arheiepiscopul nostru, aratam prin implicarea sociala ca Arhiepiscopia Alba Iuliei este o Biserica vie, ca avem credinta vie, lucratoare prin iubire in folosul aproapelui aflat in suferinta. Nu dorim sa ne laudam in cadrul acestei intalniri ci dorim sa va laudam pe dumneavoastra, sa va multumim sa va recunoastem meritul pe care l-ati avut realizarile sociale ale eparhiei de Alba Iulia, sa va aratam ce s-a intamplat cu talantii pe care ni i-ati incredintat, cu increderea pe care ne-ati acordat-o si sprijinul oferit de-a lungul anilor. Este greu in cateva cuvinte sa prezint povestea Filantropiei. Cand ne referim la Filantropia ne referim la intreaga activitate sociala a eparhiei, referindu-ne la activitatea desfasurata in parohiile noastre si de catre toate ONG-urile care functioneaza cu binecuvantarea arhiereasca. Povestea Filantropiei a inceput in anul 1990 cand la Alba Iulia a luat fiinta si a functionat pentru scurt timp Asociatia Filantropia, prin care s-a achizitionat cu contributia mai multor parohii din Alab Iulia, o casa in muntii Apuseni pentru o familie sinistrata. Anul 1995 este reprezentativ pentru Arhiepiscopia noastra intrucat marcheaza infiintarea primului birou eparhial de asistenta sociala din Patriarhia Romana. Arhiepiscopia de Alba Iulia este un model de buna practica in domeniu furnizarii serviciilor sociale in parteneriat cu autoritatile publice. Este un pol de excelenta in atragerea si gestionarea de venituri destinate serviciilor sociale, un model de buna practica in domeniul profesionalizarii si specializarii persoanelor active in domeniul social. Aceasta este pe scur povestea Filantropiei. O poveste pe care dumneavoasta, cei care sunteti de fata, ati scris-o de-a lungul anilor cu iubire si jertfa, cu sentimente si cu fapte sfinte, o poveste care a devenit nemuritoare pentru ca a adus multa bucurie, speranta si mangaiere in viata multor copii, a multor bunici, bucurie speranta si mangaiere in viata multor oameni napastuiti. Aceasta poveste speram sa o scriem impreuna si in continuare”. 

Evenimentul aniversar "Filantropia - impreuna, in sprijinul aproapelui” a incheiat campania Zilele Filantropiei”, derulata de Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia si Asociatia Filantropia Ortodoxa Alba Iulia in perioada 10 iunie - 10 iulie 2013. Campania a presupus organizarea unor actiuni in toate asezamintele sociale din reteaua Bisericii Ortodoxe Romane din judetele Alba si Mures. In aceasta perioada au avut loc actiuni si evenimente in casele de tip familial, centrele de zi si cele educationale care ofera servicii pentru copii, in caminele pentru varstnici, in centrele de consiliere dar si in celelalte asezaminte sociale. "Zilele Filantropiei” au presupus totodata deschiderea tuturor acestor centre sociale catre cei care au dorit sa le viziteze, sa afle despre activitate sociala derulata in cadrul acestora sau sa le ofere ajutor. 

Sursa: reintregirea.ro

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2013

Vizualizari: 246

Voteaza:

Evenimentul aniversar "Filantropia - impreuna, in sprijinul aproapelui” la Alba Iulia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE