Expozitia - O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar-Basarabi

 

Expozitia "O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar-Basarabi"

 

Muzeul National de Istorie a Romaniei in colaborare cu Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" si Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta, avand drept parteneri Institutul National al Monumentelor Istorice, Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Columbia University in New York City si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare de Optoelectronica organizeaza la jumatatea lunii decembrie 2007 o expozitie temporara cu tema "O ISTORIE IN CRETA. COMPLEXUL RUPESTRU DE LA MURFATLAR - BASARABI". Ocazionata de aniversarea a 50 de ani de la descoperirea acestui monument unic in Europa, expozitia va oferi publicului posibilitatea cunoasterii unei serii de interesante marturii arheologice descoperite aici - majoritatea expuse pentru prima data -, insotite de o propunere moderna de reconstituire a celei mai bine pastrate portiuni a acestui monument, precum si de numeroase imagini de arhiva si recente legate de cercetarea si conservarea sa.

 

Aceasta expozitie - cu caracter aniversar si documentar deopotriva - propune o abordare noua cu privire la fenomenul istoric al crestinarii spatiului dintre Dunare si Marea Neagra, fiind elaborata din perspectiva readucerii in actualitate a monumentului descoperit la Murfatlar-Basarabi.

Va fi prezentat, publicului larg si specialistilor, un inedit material documentar, constituit de fotografii si planuri de arhiva, din timpul sapaturilor arheologice din anii '50-'60, dar si de inregistrari recente, din anii 2004-2007 (fotografii, relevee etc.). Piesele arheologice, descoperite cu ocazia cercetarilor efectuate la mijlocul secolului trecut in ansamblul rupestru, vor fi expuse intr-o ipostaza functionala, fiind integrate parcursului expozitional ca marturii legate de istoria acestui vestigiu. Principalele sectiuni urmaresc ilustrarea unei tematici ample dedicate istoricului cercetarilor, carierelor de creta din imediata apropiere a bisericutelor, locuirii din cadrul complexului rupestru, elementelor de ordin funerar, spatiului religios (cea mai importanta sectiune a expozitiei, ce va cuprinde si o reconstituire in marime naturala a  bisericutei B1, mai bine pastrata si care a suferit cele mai putine interventii moderne) si - nu in ultimul rand - problemelor de restaurare si conservare a complexului de la Murfatlar - Basarabi.

 

Expozitia "O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar - Basarabi" va fi vernisata pe 18 decembrie, la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, corpul Stavropoleos, etajul 2, sala 35. In cursul anului 2008, sunt preconizate o serie de evenimente conexe subiectului expozitiei si itinerarea acesteia in cadrul altor institutii muzeale din Romania.

 

Sursa: Muzeul National de Istorie a Romaniei

 

 

.

10 Decembrie 2007

Vizualizari: 921

Voteaza:

Expozitia - O istorie in creta. Complexul rupestru de la Murfatlar-Basarabi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE