Expozitia tematica 'Lumina Invierii', la Radauti

La inceputul lunii martie, in Radauti, a debutat proiectul „Lumina Invierii“. Activitatea artistica va culmina cu o expozitie la Galeriile de Arta Radauti, in intervalul 18-29 aprilie 2011 (Saptamana Mare si Saptamana Luminata).

Proiectul „Lumina Invierii“, expozitie tematica de Pasti, este initiat de Protopopiatul Radauti, prin Corala Ortodoxa „Sfantul Ierarh Leontie“ din Radauti, cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Se adreseaza elevilor de gimnaziu si liceu. De pe 7 martie 2011 pana in prezent elevii au facut desen, pictura, fotografie, incadrandu-se in tema „Lumina Invierii“ si atmosfera creata de sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos. „Ideea organizarii unor activitati artistice in preajma marilor sarbatori crestine vine din necesitatea de a ne apara valorile culturale si religioase traditionale in acelasi timp, cultivand in mintea si preocuparile elevilor repere sanatoase. Ingrijindu-ne mai cu atentie de pregatirea tinerilor, poate exista sansa unei imunizari mai ridicate in fata unor curente reci ce ne pot imbolnavi cultural, social, religios, chiar si economic. Imaginea, ca si modalitate de exprimare, a gasit intotdeauna calea cea mai scurta spre a ne sensibiliza sufletul. Indemnandu-i sa abordeze diferite segmente ale artelor plastice, elevii isi pot educa ochiul sa fie mai pretentios, si astfel isi pot pazi mintea si sufletul de capcanele intinse de cei care folosesc imaginea si ca instrument diabolic de manipulare. Doua exemple sunt suficiente pentru a arata cum o campanie agresiva sustinuta de reclama poate eroda comportamentul oamenilor. Sarbatoarea Nasterii Domnului este dominata pana la sufocare de Mos Craciun si cadouri, iar Pastile se doresc a fi dominate de «iepurasul de Pasti». In fata acestor provocari, Biserica, Scoala, dar si alte institutii care sunt responsabile de buna crestere a acestui neam trebuie sa raspunda prin atitudini si forme de educatie pragmatice“, ne-a relatat pr. Ilie Sfirnaciuc, slujitor la Catedrala ortodoxa din Radauti.

Proiect pentru Sfintele Pasti

In Protopopiatul Radauti s-au organizat in anul 2010 doua expozitii, la care au participat elevi ai scolilor din Radauti si din localitatile invecinate. Pe 15 mai 2010, la Galeriile de Arta Radauti a avut loc vernisarea expozitiei „Imaginea Bucovinei“, la care au participat cu fotografii 70 de elevi de la 11 scoli din judetul Suceava. La cea de-a doua expozitie, intitulata „Hristos Se naste, slaviti-L!“, care a avut loc pe 13 decembrie 2010, au participat peste 100 de elevi cu desene, pictura si fotografie ce infatisau Nasterea Domnului sau bucuria acestei sarbatori. Anul acesta s-a realizat un nou parteneriat intre Protopopiatul Radauti, prin Corala Ortodoxa „Sfantul Ierarh Leontie“ din Radauti, reprezentata in cadrul proiectului de pr. Ilie Sfirnaciuc, Casa Municipala de Cultura Radauti, Clubul copiilor si elevilor Radauti, Galeriile de Arta Radauti, ADYGA Studio Radauti, IBF Pavimente Marginea si mai multe scoli din Radauti si din localitatile invecinate. „Cei implicati in acest proiect ii incurajeaza pe elevi sa participe la expozitia de Pasti de la Radauti cu lucrari prin care vor incerca sa exprime Lumina Invierii Domnului nostru Iisus Hristos“, a adaugat pr. Ilie Sfirnaciuc. (Constantin Ciofu)

Sursa:mmb.ro

19 Martie 2011

Vizualizari: 945

Voteaza:

Expozitia tematica 'Lumina Invierii', la Radauti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE