In cadrul Complexului Muzeal din Scheii Brasovului s-a deschis expozitia permanenta "Constantin Brancoveanu si Brasovul“. Vernisajul a avut loc chiar in ziua de praznuire a Sfintilor Martiri Brancoveni, in cadrul acestuia fiind prezentate trei spatii special amenajate.
Un sector aparte il reprezinta colectia de carte veche daruita de nepotul voievodului, Grigore Brancoveanu, prezentand in monumentale editii Istoria Bizantului, Istoria Romei, dar si propria carte, pastrata in 26 exemplare in Schei si numita "Elemente de logica, etica si filozofie“, tiparita de Grigore Brancoveanu la Viena in limba greaca (1808). La loc de cinste se afla exemplarul Bibliei de la Bucuresti (1688), daruita de voievodul Constantin Brancoveanu, cele 12 Mineie de la Snagov si cele 12 Mineie de la Ramnic, Evanghelia greco-romana de la Bucuresti, Triodul, Penticostarul, Molitfelnicele, Liturghierul si alte carti liturgice daruite de marele voievod.
Vernisajul expozitiei a fost urmat de o sesiune de comunicari, cu participarea academicianului Alexandru Surdu, a protopopului de Brasov, pr. Danut Gheorghe Benga, a profesorului universitar Emil Corneanu, a muzeografului Nicolae Blaj, a preotilor Ioan Herda si Vasile Prodea de la Biserica "Sfantul Nicolae“ din Scheii Brasovului, care au sustinut lucrari de referinta documentara privind relatiile lui Constantin Brancoveanu cu Brasovul. De asemenea, la vernisaj a fost prezent un public numeros.
Sursa: basilica.ro
.-
Acatistul Sfintilor Brancoveni
Publicat in : Acatiste -
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor si martir
Publicat in : Sfintii Martiri Brancoveni -
Unde au fost inmormantati Sfintii Brancoveni?
Publicat in : Sfintii Martiri Brancoveni
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.