Fericiti cei milostivi


Arhiepiscopia Sibiului stringe ajutoare pentru localitatile afectate de inundatii

Intr-o singura zi, la Catedrala metropolitana, credinciosii au donat 32 de milioane de lei

Arhiepiscopia Sibiului se afla in plina campanie de colectare a donatiilor pentru sinistratii de la Dunare. „Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui“, le aminteste sibienilor Prea Sfintitul Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

Indemn la fapte bune
In ultimele saptamini, in fiecare parohie ortodoxa a inceput colectarea contributiilor. „Preafericitul Parinte patriarh Teoctist a adresat, in preajma sarbatorii Sfintelor Pasti, un indemn la rugaciune si fapte bune pentru toti preotii si credinciosii din Patriarhia Romana. Si la nivelul Arhiepiscopiei Sibiului, adica a judetelor Sibiu si Brasov, prin purtarea de grija a Inalt Prea Sfintitului Laurentiu Streza, s-a organizat o actiune de intrajutorare a sinistratilor.

Se fac colecte in bani pentru ajutorarea celor napastuiti. Aceasta a avut si are loc la nivel de parohii si de manastiri din tot cuprinsul Arhiepiscopiei“, explica Prea Sfintitul Visarion Rasinareanu, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului.

In fiecare duminica
Colectele s-au desfasurat in a doua si a treia zi de Pasti, in prima duminica de dupa Pasti si vor continua in celalalte duminici, pe parcursul acestei luni. Protopopiatele vor preda sumele strinse de la parohii in contul Arhiepiscopiei, cu destinatia speciala pentru sinistrati. La casieria Arhiepiscopiei, situatia se va centraliza spre sfirsitul lunii. „Campania Bisericii nu are legatura cu actiunea derulata de Guvern“, arata episcopul vicar, insistind ca toate ajutoarele vor ajunge direct in localitatile sinistrate, prin intermediul eparhiilor lor bisericesti. Iar donatiile nu inseamna doar bani, ci si alimente, imbracaminte sau materiale de constructii.

Enoriasi darnici
P.S. Visarion spune ca donatiile sint numeroase, chiar si in parohiile mici. „Saptamana trecuta a venit la mine preotul Nicolae Ancau, din parohia Porumbacu de Sus Rasariteana, spunind ca s-au donat tone intregi de cartofi si materiale de constructii“, spune episcopul vicar. Printre fruntasi se numara, desigur, Catedrala metropolitana, unde credinciosii au donat 32 milioane lei numai intr-o singura zi, pe 26 aprilie. Darnici au fost si sibienii care au trecut pragul Schitului. In alte parohii, rezultatele nu sint la fel de bune. De pilda, in noua parohie Calea Poplacii II, inaugurata anul trecut si a carei capela este gazduita intr-un apartament. „Noi sintem o parohie aproape neinfiintata, pot spune. Abia acum am primit un teren si incercam sa construim. Nu am putut face colecte“, spune preotul paroh Gheorghe Sabau. Insa asteptarile inaltilor prelati ramin mari, fiindca se mai pot face multe in cele citeva saptamini care urmeaza.

Apelul Bisericii
Arhiepiscopia, prin vocea P.S. Visarion Rasinareanu, se arata multumita de rezultatele de pina acum ale campaniei, dar apeleaza in continuare la generozitatea sibienilor. „Multumim tuturor crestinilor ortodocsi care, in frunte cu preotii lor, au organizat astfel de colecte in bani si alimente. Ii indemnam ca si in continuare sa se ocupe de lucrul acesta, pentru a veni in sprijinul celor afectati de inundatii, implinind astfel porunca Mintuitorului Hristos: «Fericiti cei milostivi, ca aceia se vor milui»“.

Anul trecut
Arhiepiscopia Sibiului a contribuit la ajutorarea sinistratilor de anul trecut, din Vrancea si Buzau, cu aproape doua miliarde lei. In intreaga tara, Patriarhia a strins atunci aproximativ 10 milioane de euro. Si anul trecut, Biserica a preferat sa se ocupe direct de distributia ajutoarelor.
 
Mihai COLIBABA

Monitorul de Sibiu

.

04 Mai 2006

Vizualizari: 2097

Voteaza:

Fericiti cei milostivi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE