Festivalul de muzica religioasa la Palatul Patriarhal in zilele de 8 si 9 decembrie 2006

 

Creatia corala religioasa, care are aproape doua secole de implicare in viata liturgica a Bisericii Ortodoxe Romane, detine astazi un numar foarte important de opere de mare expresivitate artistica.

 

Cele mai multe dintre acestea se gasesc in repertoriile obisnuite ale formatiilor corale care activeaza in marile orase ale tarii, in special in bisericile-catedrale ale centrelor eparhiale.

 

Pornind de la ideea ca aceste lucrari corale numite bisericesti-liturgice, ar trebui sa fie mai des audiate si in salile de concert nu numai in locasurile de cult, Asociatia Nationala Corala din Romania, in colaborare cu Patriarhia Romana si cu Societatea Romana de Radiodifuziune  a organizat in urma cu doi ani la Palatul Patriarhiei un prim "Festival de Muzica  sacra al Corurilor Bisericesti", o adevarata sarbatoare la care au participat noua formatii corale din Bucuresti si din tara.

 

Destinat initial numai corurilor bisericesti, Festivalul de Muzica Religioasa si-a extins aria, la  a doua editie din decembrie 2005, participand si alte formatii corale ce au in repertoriu muzica sacra.

 

La cea de-a doua editie au fost prezente 13 coruri cu lucrari din creatia corala religioasa a compozitorilor romani dar si din creatia universala sacra.

 

Succesul celei de-a doua editii, recptivitatea deosebita a publicului i-a determinat pe organizatori sa continue. Initiat de domnul Voicu Enachescu, presedintele Asociatiei Nationale Corale din Romania, festivalul de muzica religioasa a ajuns la a treia editie. In zilele de 8 si 9 decembrie 2006 la Palatul Patriarhal vor evolua aproape 20 de formatii corale. Programul cuprinde si-n acest an lucrari de referinta din creatia corala religioasa romaneasca si universala si, bineinteles, multe colinde.

 

Anul trecut, la incheierea festivalului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului spunea: "Auzul nostru este mai rafinat, este duhovnicit, pentru ca ne-am unit cu ingerii in rugaciune si cantare. Colindele ne-au imbracat in emotie si ne-am dus in istorie la inceputurile crestinismului, cand Iisus Hristos S-a nascut. Invatatura de credinta e sublima cand auzim colinde. Ascultandu-le, vedem in imagini cum Fiul lui Dumnezeu se intrupeaza in firea si inima fiecaruia dintre noi. Cantarile ca si colindul de la Bethleem, sunt o desfatare duhovniceasca si un mesaj dumnezeiesc, ce trebuie sa patrunda in inima noastra care, in urma spovedaniei de Craciun, se transforma in ieslea in care, in fiecare din noi, se naste pruncul Iisus".

 

Aceste minunate cuvinte constitutie cel mai bun argument de a va invita si in acest an sa luati parte la Festivalul de muzica religioasa.

 

Cu siguranta ne vom imbogati sufletele in aceasta atmosfera sacra menita sa ne faca mai buni, mai curati, pentru a intampina cum se cuvine marea sarbatoare a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos.

 

Multumim Asociatiei Nationale Corale din Romania pentru informatiile oferite despre acest festival, si va prezentam in continuare Programul celei de-a treia editii:

 

Vineri, 8 decembrie 2006, ora 17.00
Corul "EUTERPE" BUCURESTI
Dirijor Georgeta Aldea
Grupul Coral "AD LIBITUM"
Dirijor Luminita Gutanu
Grupul coral barbatesc "LUMINA LINA" al Arhiepiscopiei Tomisului
Dirijor Adrian Clinciu
Corul Catedralei Arhiepiscopale TARGOVISTE
Dirijor Heliana Munteanu
Corul Bisericii "DOMNITA BALASA" BUCURESTI
Dirijor Catalin Petrescu
Corul de Camera "PRELUDIU" al Centrului National de Arta "Tinerimea Romana"
Dirijor Voicu Enachescu

Sambata, 9 decembrie 2006, ora 10.00
Corul de Copii "VLASTARELE ORASTIEI"
Dirijor Petru Androne Eli
Corala "D.D. BOTEZ" a Bisericii "Maica Domnului" - BUCURESTI
Dirijor Eugen Kreiss
Corul "PASTORALA" - FOCSANI
Dirijor Dumitru Sandulachi
Corala "DOMINUS" a Bisericii "Serban Voda" - BUCURESTI
Dirijor Gabriel Nita
Corul Barbatesc "ARMONIA" al Casei de Cultura a Municipiului BRAILA
Dirijor Dumitru Nistor
Corul "DIVINA ARMONIE"-BUCURESTI
Dirijor Marius Firca

Sambata, 9 decembrie 2006, ora 17.00
Corul "CUNUNA CARPATILOR"- INTORSURA BUZAULUI
Dirijor Tatiana Teaca
Corul Bisericii "SFANTUL ELEFTERIE" - BUCURESTI
Dirijor Zaharia Costache
Corul "SF. ANTIM IVIREANU" al Episcopiei RAMNICULUI
Dirijor Prof. Marian Stroe
Corul Bisericii "BOTEANU - IENII" - BUCURESTI
Dirijor Emanuel Pecingina
Corul "TEODOXA" al Seminarului Teologic CONSTANTA
Dirijor Dan Vacarescu
Corala "NICOLAE LUNGU" a Patriarhiei Romane
Dirijor Pr. Stelian Tonascu
Luminita Gutanu
Siluan Eloi
Pr. Constantin Dragusin

 

.

07 Decembrie 2006

Vizualizari: 4404

Voteaza:

Festivalul de muzica religioasa la Palatul Patriarhal in zilele de 8 si 9 decembrie 2006 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE