George Enescu pomenit la Catedrala Mitropolitana din Iasi

Luni, 4 mai a.c., se împlinesc 60 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui George Enescu. Din inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în acest sfârșit de săptămână, la Sfintele Liturghii săvârșite în mănăstirile și parohiile din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, compozitorul român a fost pomenit, spre veșnica sa odihnă.

Îndemnul Părintelui Mitropolit Teofan a avut în vedere și rostirea de către preoți a unui cuvânt referitor la această personalitate deosebită a culturii române, dar și un fiu al Bisericii Ortodoxe Române în timpul predicilor care vor fi ținute în cadrul slujbelor din preajma zilei de 4 mai.Și la Catedrala Mitropolitană din Iași, astăzi (n.r.: 3 mai 2015) în a IV-a Duminică după Paști, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a fost pomenit marele compozitor român. Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la George Enescu atât în predica de după citirea Sfintei Evanghelii, cât și în cuvântul de învățătură de la finalul slujbei. „Ne-am rugat pentru odihna sufletului său, pentru iertarea păcatelor, pe care și el, ca om, le-a săvârșit în această lume; mulțumind lui Dumnezeu că ni l-a dăruit și ni-l păstrează ca dulce și suavă amintire, îndulcindu-ne sufletul și mintea și cugetul prin muzica pe care a lăsat-o și prin acele piese, în mod special, prin care a încercat și a reușit, cu mila Domnului, să facă legătura între ceea ce este tradiție românească și muzica universală” a precizat IPS Teofan.

Alături de corul „Chivotul” al Catedralei Mitropolitane, răspunsurile la strana au fost date astăzi și de Corul „Gavriil Musicescu”, al Filarmonicii de Stat Moldova Iași, condus de maestrul Doru Morariu, ca un omagiu adus marelui compozitor.

George Enescu (19 august 1881, Liveni, Botoşani - 4 mai 1955, Paris) este considerat cel mai important muzician român. A fost deopotrivă compozitor, violonist, pedagog, pianist şi dirijor.

Ioana Stoian
Sursa: doxologia.ro

.

04 Mai 2015

Vizualizari: 125

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE