Hotararea Sfantului Sinod cu privire la Ziua Culturii Nationale

Hotararea Sfantului Sinod nr. 575 din 28 februarie 2013 privind modalitatea sarbatoririi Zilei Culturii Romane si a altor sarbatori cu caracter national, precum si reglementarea participarii ierarhilor la aceste evenimente publice.

Intrucat prin Legea nr. 238/2010 a fost stabilita ziua de 15 ianuarie (ziua nasterii poetului Mihai Eminescu) ca „Ziua Culturii Nationale” (art. 1), Biserica Ortodoxa Romana, fiind mama spirituala a poporului roman, trebuie sa cinsteasca ziua de 15 ianuarie evidentiind legatura dintre cult si cultura, dintre Biserica si societate in viata poporului roman.

In urma discutiilor in plen, la propunerea Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina, Sfantul Sinod a hotarat:

1. Aproba ca, pentru Ziua Culturii Nationale (15 ianuarie), eparhiile sa organizeze pe plan local manifestari cultural-artistice si actiuni social-culturale dedicate sarbatoririi acestei zile.

2. Slujbele de pomenire de la mormantul poetului Mihai Eminescu din Bucuresti sunt responsabilitatea exclusiva a Arhiepiscopiei Bucurestilor si a Patriarhiei Romane.

3. Centrele eparhiale, protopopiatele, parohiile si manastirile, din tara si din afara hotarelor tarii, vor coopera cu autoritatile administratiei publice locale, cu scoli si institutii culturale, pentru a evidentia si promova valorile perene ale culturii romanesti.

Prezenta hotarare s-a comunicat tuturor eparhiilor din tara si strainatate, in vederea adoptarii masurilor necesare pentru punerea in aplicare.

Sursa: basilica.ro

12 Ianuarie 2014

Vizualizari: 197

Voteaza:

Hotararea Sfantului Sinod cu privire la Ziua Culturii Nationale 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE