Hotararile Sfantului Sinod privind intarirea disciplinei canonice, statutare si regulamentare


Hotararile Sfantului Sinod privind intarirea disciplinei canonice, statutare si regulamentare

In lumina hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane intrunit in sedinta de lucru din luna martie 2008, avand pe agenda de zi analizarea statutului de cleric in vederea intaririi disciplinei canonice, instiintam clerul din cuprinsul Eparhiei Argesului si Muscelului, spre luare la cunostinta si implinire ca, - potrivit prevederilor Sfintelor Canoane 15 Apostolic, 15 si 16 al Sinodului I Ecumenic si 6 al Sinodului IV Ecumenic, privind slujirea clericilor in alte parohii decat cele incredintate si masurile care se impun in astfel de cazuri; - tinand cont de normele juridice ale Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane (art. 51, alin. 2 - "parohul, preotii si diaconii slujitori, precum si personalul bisericesc neclerical sunt datori sa locuiasca in parohie"; art. 123, alin. 6 - "intr-o parohie, prezenta frecventa a unor clerici de mir sau de manastire din afara parohiei, pentru activitati pastorale si misionare, este ingaduita numai cu aprobarea chiriarhului locului"), Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adoptat o serie de masuri pentru intarirea disciplinei canonice, statutare si regulamentare in vederea prevenirii cazurilor de preoti care activeaza in alte eparhii fara acordul chiriarhilor respectivi.La propunerea Comisiei canonice, juridice si pentru disciplina, Sfantul Sinod a hotarat:

1. Fiecare eparhie, prin autoritatile bisericesti abilitate, sa identifice preotii care, apartinand altor jurisdictii canonice, slujesc in jurisdictia ei fara aprobarea chiriarhului locului.

2. Clericii aflati in aceasta situatie vor fi instiintati ca in cel mai scurt timp sa se intoarca in eparhia sub ascultarea canonica a careia se afla, despre aceasta urmand a fi informati si ierarhii de care apartin. In caz contrar, chiriarhul eparhiei pe teritoriul careia au fost identificati, va anunta chiriarhul eparhiei din care provin clericii respectivi ca se va incepe procedura trimiterii in judecata bisericeasca a acestora.

3. Se va aduce la cunostinta clericilor care primesc la slujba clerici din alta eparhie sau parohie, fara aprobarea chiriarhului locului, ca vor fi sanctionati, mergandu-se pana la depunerea din treapta preotiei sau caterisire.

4. Preotilor care au domiciliul pe teritoriul altei parohii decat cea la care slujesc, le este interzisa cu desavarsire oficierea oricarei slujiri apartinand intregii lucrari preotesti, fara aprobarea chiriarhului locului, cu exceptia cuminecarii grabnice pentru cei aflati in pericol de moarte.

5. Clericii care sunt navetisti, nelocuind in parohiile de slujire, vor fi instiintati, in scris, ca persistand in aceasta stare li se vor aplica pedepsele regulamentare, pana la intrarea in randuiala canonica.

6. Clericul care nu se impartaseste, vreme indelungata, la altarul pentru care a fost hirotonit, sau numit statutar (cu exceptia cazurilor pentru care exista motive intemeiate sau binecuvantarea chiriarhului locului), sa fie depus din treapta.

7. Clericii aflati in concediu (medical sau de odihna), in calatorie sau, din dispozitia autoritatilor bisericesti abilitate, in alta eparhie decat cea sub jurisdictia careia se afla, poate fi primit sa slujeasca si sa se impartaseasca, doar daca prezinta documente care sa-i justifice prezenta in acel loc.

Preot Dan OBROCEA,
Consilier Administrativ Bisericesc

Sursa: eparhiaargesului.ro

.

07 Mai 2008

Vizualizari: 676

Voteaza:

Hotararile Sfantului Sinod privind intarirea disciplinei canonice, statutare si regulamentare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE