Hram la Manastirea Cosustea - Crivelnic din judetul Mehedinti

Manastirea Cosustea-Crivelnic – ctitoria Sfantului Nicodim de la Tismana isi va praznui, in data de 15 mai, hramul ,,Sfantul Pahomie cel Mare”. Pe un podium special amenajat langa ruinele manastirii, Sfanta Liturghie va fi savarsita de un sobor de preoti, in frunte cu PC Parinte Consilier Mihai Zorila, ca delegat din partea Prea Sfintitului Episcop Nicodim.

Aflata langa satul Firizu, prima atestare documentara a manastirii dateaza din anul 1493, lacasul de cult functionand pana in secolul al XVIII-lea, cand apare consemnata in Catagrafiile Manastirilor Oltene in randul „capelelor” cu denumirea de ,,Sfanta Manastire Crivelnicul”. Farmecul asezarii este marit de raul Cosustea, care izvoraste din comuna limitrofa, Izverna, si ale carui ape se rostogolesc in apropierea manastirii.

Manastirea, care si-a inceput activitatea in timpul Sfantului Nicodim de la Tismana, a fost dezafectata in secolul al XVIII-lea.

Potrivit hotararii Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, din data de 5 iulie 2005, lacasul a fost reinfiintat ca manastire de calugari, in cadrul Protopopiatului Baia de Arama.

Se doreste o revigorare a vietii duhovnicesti din aceasta zona, actualmente aici existand doar ruinele vechii manastiri, urmand ca pe viitor sa fie asezate aici toate cele necesare pentru buna functionare a manastirii.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

14 Mai 2009

Vizualizari: 286

Voteaza:

Hram la Manastirea Cosustea - Crivelnic din judetul Mehedinti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE