Hram la manastirea Sfanta Ana de la Orsova

Luni, 25 iulie, cand Biserica Ortodoxa praznuieste Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, manastirea Sf. Ana din Orsova, isi serbeaza hramul.

Cu acest prilej slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata de un sobor de arhierei format din IPS Irineu Mitropolitul Olteniei, PS Nicodim Episcopul Severinului si Strehaiei si PS Lucian Episcopul Caransebesului.

Sfantul locas a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Seicaru, care a luptat in zona Orsovei in calitate de tanar sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie in primul Razboi Mondial. Seicaru avea sa fie distins cu titlul de Cavaler al Ordinului "Mihai Viteazul" de catre regele Ferdinand I al Romaniei.

In toamna lui 1916, chiar pe "Dealul Mosului", ziaristul a fost ingropat, alaturi de camaradul sau de arme, Petre Gavanescu, de explozia unui obuz. Amandoi au scapat cu viata, iar Seicaru s-a legat sa ridice in acest loc, atunci cand va avea posibilitati materiale, o manastire, in semn de multumire lui Dumnezeu, dar si "in memoria tuturor eroilor care au cazut pentru o Romanie Mare", dupa cum nota el insusi in actul de donatie a manastirii catre Mitropolia Olteniei, document notificat la München la 24 martie 1975.

Pamfil Seicaru este si ctitorul Monumentului Eroilor de la Marasesti, precum si a doua alte monumente inchinate victimelor razboiului, in Franta si Ucraina. Asezamantul monahal a fost construit intre 1936 si 1939, perioada in care Seicaru era director al ziarului "Curentul" si deputat in Parlamentul Romaniei. In timpul comunistilor, chiliile au fost transformate in locuri de cazare, in biserica functionand o discoteca si un restaurant. Abia la 2 decembrie 1990, Manastirea Sf. Ana a fost sfintita de PS Parinte Episcop Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Hramul manastirii se praznuieste la 25 iulie, ziua Adormirii Sfintei Ana.

Cu aceasta ocazie, maica stareta Iustina Popovici ii invita pe toti credinciosii sa ia parte la aceste momente de sarbatoare.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

24 Iulie 2011

Vizualizari: 685

Voteaza:

Hram la manastirea Sfanta Ana de la Orsova 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE