Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost în sărbătoare la praznicul Sfintei Treimi, când a fost sărbătorit hramul locașului de cult din inima cetății transilvane. Hramul a fost unul deosebit pentru că programul a cuprins mai multe manifestări religioase și culturale, dar și pentru că s-au împlinit în 2016 cei 110 ani de la sfințirea Catedralei mitropolitane, un moment istoric pentru românii din Ardeal cărora li s-a îndeplinit marele vis de se ruga într-un locaș de cult reprezentativ pentru Transilvania, cu un hram care arată unitatea celor trei provincii istorice românești.
Soborul de preoți și diaconi a fost format din slujitorii Catedralei mitropolitane din Sibiu, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Șaguna” și oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de trei coruri: Corala “Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza, Corul “Lumină lină” al Catedralei episcopale din Zalău, dirijat de Ciprian Ghiurco și Corul “Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni.
Concert vocal-simfonic
Cuvântul de învățătură a fost rostit de decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr. Părintele decan a subliniat în predică importanța învățăturii despre Sfânta Treime pentru creștinătate și pentru fiecare credincios în parte.
“Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă pe creștini și prin ei pe noi toți să nu lăsăm să slăbească Duhul cel din noi, ci să-L păstrăm fierbinte. Îl păstrăm fierbinte dacă mărturisim credința cea adevărată în Mântuitorul Iisus Hristos, în Dumnezeu-Tatăl și în Duhul Sfânt, Treimea cea de-o Ființă și nedespărțită, căci așa ne-au învățat Sfinții Apostoli și Biserica noastră că este un singur Dumnezeu în Treime și cele trei Persoane, Tatăl , Fiul și Duhul Sfânt sunt de-o Ființă, sunt împreună, nedespărțite și lucrează împreună, chiar dacă uneori este scoasă în evidență mai mult lucrarea Tatălui, cum a fost la Creație, a Mântuitorului la mântuirea noastră, iar a Duhului Sfânt la sfințirea noastră a tuturor”, a spus pr. Nicolae Chifăr.
La final, soborul slujitor și mulțimile de credincioși au participat la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Pe treptele locașului de cult, cele trei coruri și un grup de instrumentiști din cadrul Asociației Trompetiștilor din România au susținut un concert vocal-insturmental, intepretând mai multe piese religioase și patriotice.
Autor: Ștefan Mărculeț
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.