Sute de credincioși au participat și în acest an la hramul Mănăstirii „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Sădinca, județul Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte starețul mănăstirii, ieroschimonahul David Stoica, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian și alți slujitori ai sfintelor altare.
Înainte de Sfânta Liturghie oficiată la altarul de vară din incinta mănăstirii, IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat slujba intrării în monahism pentru fratele Filip care a intrat astfel în obștea așezământului din satul sibian.
La hramul mănăstirii au participat oficialități locale și numeroși oaspeți veniți să primească binecuvântare la acest praznic al Maicii Domnului.
Cinstirea Sfintei Cruci
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre praznicul din 14 septembrie și despre cinstirea Sfintei Cruci în Biserica Răsăriteană.
„Pentru iudei crucea era un semn de ocară, pentru că pe ea erau răstigniți tâlharii și de aceea Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit între doi tâlhari. Și dacă este nebunie pentru cei ce nu cred, prin jertfa Mântuitorului pe Cruce, prin sângele vărsat pe ea, a devenit pentru noi puterea lui Dumnezeu. Și iată cum a lucrat Mântuitorul Iisus Hristos ca pentru noi cei ce trăim la distanță mare de timp de la evenimentul răscumpărării, să vedem și noi și să ne atingem și noi de ceva, de un obiect sacru legat de Mântuitorul Hristos. La 300 de ani de la eveniment, Sfânta Elena, mama împăratului Constantin cel Mare a căutat și a rânduit Dumnezeu să găsească cele trei cruci. Odată aflate cele trei cruci nu se mai deosebeau între ele și atunci Patriarhul Ierusalimului, Sofronie, a găsit de cuviință să atingă un mort de cele trei cruci și când s-a atins de Crucea Mântuitorului a înviat mortul. Și atunci Patriarhul Sofronie a înălțat Sfânta Cruce în fața credincioșilor proclamând încă o dată biruința lui Histos” a subliniat ierarhul.
Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu oferirea unor acte de ctitori principalilor binefăcători ai așezământului monahal de la Sădinca, dar și cu un cuvânt de mulțumire al părintelui David Stoica.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
-
Biserica Inaltarea Sfintei Cruci - Volovat
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Predica la Inaltarea Sfintei Cruci
Publicat in : Predici la sarbatori
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.