Hramul Manastirii Stavropoleos din Bucuresti

Mănăstirea Stavropoleos din Centrul istoric al Bucureștiului și-a sărbătorit marți, 01 iunie 2016, hramul. Credincioșii din Capitală au venit în număr mare pentru a participa la slujbele închinate Sfântului Iustin Martirul și Filosoful, ocrotitorul mănăstirii. Oamenii s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au închinat la moaștele mucenicului, aflate în patrimoniul așezământului monahal.

Hramul închinat Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii, în urma unor ample lucrări de restaurare. De atunci, Sfântul Iustin a fost cinstit cu mare bucurie la Stavropoleos: în anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului, în același an, Grupul Stavropoleos a imprimat un CD cu slujba sfântului. În anul 2010, a fost editată o carte despre viața și opera Sfântului Martir Iustin Filosoful, semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban, iar în 2011, o a doua carte, un Dosar autobiografic, hagiografic și liturgic, alcătuit de Diac. Ioan I. Ică jr.

Sărbătoarea hramului a început marţi seara cu slujba Privegherii, iar astăzi, în ziua de cinstire a sfântului a fost oficiată Sfânta Liturghie.

Mai multe informaţii despre Sfântul Iustin a oferit pentru Radio TRINITAS maica stavroforă Mihaela Luchia, stareța Mănăstirii Stavropoleos.

Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie, el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară. Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.

Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Gheorghe Anghel
Sursa: basilica.ro

01 Iunie 2016

Vizualizari: 153

Voteaza:

Hramul Manastirii Stavropoleos din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE