Hramul Mitropoliei Clujului

Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului isi va sarbatori hramul, la sfarsitul lunii martie, mai exact pe 25, de Praznicul Bunei Vestiri. Pentru credinciosii clujeni, aceasta mare sarbatoare crestina are o insemnatate deosebita. In aceasta zi au fost intronizati cei doi mitropoliti ai Clujului: vrednicul de pomenire Bartolomeu si Inaltpreasfințitul Parinte Andrei, actualul Intaistatator al Mitropoliei.

In acest an se vor implini trei ani de la intronizarea Inaltpreasfintitului Parinte Andrei, ca al doilea Mitropolit al Clujului. Acest moment important pentru Eparhie a avut loc in data de 25 martie 2011, in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, in prezenta Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Cu acest prilej vor fi organizate la Cluj-Napoca o serie de manifestari liturgice si cultural-religioase. Momentul va fi marcat, marți 25 martie 2014, printr-o Liturghie Arhiereasca ce va avea loc in Catedrala ortodoxa din centrul municipiului, cu participarea Ierarhilor din Mitropolia Clujului.

Despre hramul Mitropoliei, IPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului: „Pentru Cluj, Buna Vestire este un motiv special de bucurie. Pentru ca, pe 25 martie 2006, era intronizat de catre Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Bartolomeu Anania. Vechea Mitropolie a Feleacului, cu descendenta stefaniana de la 1488, isi relua activitatea prin hotararea Sfantului Sinod din 4 noiembrie 2005. Mitropolitul Bartolomeu isi incheia alocutiunea cu cuvintele: Traiesc si eu bucuria zilei de astazi, iar bucuria mea nu este altceva decat cantecul unei lebede care, inainte de a merge printre trestii sa se culce, este de pe acum incredintata ca un sir de aripi albe va luneca in urma ei, gata de zbor, sub cerul istoriei Transilvaniei. Tot pe 25 martie 2011, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, dupa plecarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu, ma instala pe mine in scaunul vladicesc de la Cluj. Bucuria sarbatorii avea sobrietatea ei, stiind ca Maica Domnului ne acopera cu Preasfantul sau Omofor. A urmat apoi sarbatoarea din 2012, cand, de Buna Vestire, s-a pus piatra de temelie pentru asezamantul social de pe Calea Turzii, si sarbatoarea Bunei Vestiri din 2013. Suntem pregatiti ca si acum, in 2014, de Buna Vestire, sa organizam sarbatoarea noastra de suflet, care poate deveni si sarbatoarea patronala a orasului Cluj, pe langa faptul ca este hramul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului. Nici n-ar putea exista o alta sarbatoare mai potrivita, pentru ca toti crestinii, indiferent de confesiune, stiu cat de importanta este Buna Vestire si urmarile Intruparii lui Hristos pentru mantuirea noastra. Maica Domnului, a carei Buna Vestire o sarbatorim, sa ocroteasca Catedrala noastra, Mitropolia noastra, orasul Cluj-Napoca si pe noi, pe toți crestinii! ”.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

22 Martie 2014

Vizualizari: 578

Voteaza:

Hramul Mitropoliei Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE