In Duminica a II-a a Postului Mare, Biserica Ortodoxa l-a praznuit in mod special pe Sfantul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Cu aceasta ocazie, la biserica ocrotita de teologul luminii necreate, situata in campusul Universitatii Politehnica din Bucuresti, Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, informeaza “Ziarul Lumina”.
Biserica Sfantului Grigorie Palama din Bucuresti a fost plina in ziua hramului. Numerosi credinciosi, studenti, tineri, ctitori, binefacatori si slujitori care sunt legati duhovniceste de teologul luminii dumnezeiesti, asa cum este cunoscut acest sfant, au participat la Sfanta Liturghie arhiereasca, in cadrul careia un impresionant numar de copii si adulti au fost impartasiti.
Hramul bisericii a inceput sambata seara cu slujba Privegherii, care a cuprins randuiala Vecerniei unita cu Litia si Utrenia duminicii. Ieri dimineata, dupa oficierea Acatistului Sfantului Grigorie Palama, Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal, inconjurat de un sobor de slujitori din care au facut parte parintele Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, parintele protopop Costel Burlacu, de la Protopopiatul Sector 6 Capitala, parintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfantul Grigorie Palama“, parintele Maricel Popa, slujitor la aceasta biserica, precum si alti preoti si diaconi.
Preasfintitul Varlaam Ploiesteanul a aratat in cuvantul de invatatura ca Biserica a pomenit duminica pe Sfantul Grigorie Palama si a amintit si de minunea vindecarii paraliticului din Capernaum, pentru a arata ca vederea sau contemplarea luminii dumnezeiesti este in stransa legatura cu practicarea faptelor iubirii milostive.
„Credinta celor patru tineri care l-au adus pe slabanogul din Capernaum la Mantuitorul Hristos este o lumina. Dincolo de luminile credintei pe care le percepem vizual, sarbatorim astazi pe teologul luminii, pe Sfantul Grigorie Palama, cel care in secolul al XIV-lea, in dispute publice si in sinoade tinute in capitala Imperiului Bizantin, a reusit sa demonstreze ortodoxia si temeinicia credintei Parintilor rasariteni care aratau posibilitatea contemplarii cu ochii trupesti inca din lumea aceasta a luminii necreate a lui Dumnezeu, a luminii care a strabatut universul creat de Dumnezeu pana la a patra zi a creatiei, cand au fost adusi la existenta si luminatorii fizici, soarele, luna si stelele. De atunci lumina necreata poate fi contemplata de oameni prin rugaciune statornica, prin indeplinirea poruncilor lui Dumnezeu, dar mai ales intr-o viata curata si desavarsita, stiind ca lumina aceasta necreata nu poate fi vazuta decat de cei care, potrivit Fericirilor Mantuitorului Iisus Hristos, au inima curata“, a spus PS Varlaam Ploiesteanul.
La sfarsitul Sfintei Liturghii a fost oficiata o slujba de pomenire pentru fericitii ctitori si binefacatori ai lacasului de rugaciune: patriarhul Teoctist, arhimandritul Sofian Boghiu, parintele Dumitru Staniloae, pictorul Horia Bernea, Elena Badea si alti miluitori adormiti intru Domnul.
Sursa: basilica.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.