Hramul Parohiei "Cuviosul Antonie cel Mare" din Galati

Pe 17 ianuarie Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste pe Cuviosul Antonie cel Mare, socotit a fi intemeietorul vietii monahale, si probabil cel mai reprezentativ ascet pentru duhul vietii calugaresti.

In Arhiepiscopia Dunarii de Jos, crestinii Parohiei „Sfantul Antonie cel Mare” din Galati, cartierul Micro 21, si-au sarbatorit ocrotitorul. In mijlocul lor a fost prezent si chiriarhul locului, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian, care a savarsit Sfanta Liturghie incepand cu ora 9.

30 fiind inconjurat cu un sobor de preoti si diaconi, in biserica cea mica a comunitatii. In parohie se afla acum in constructie o biserica de dimensiuni mai mari, dupa nevoie pastorale si liturgice ale enoriasilor. Noul locas, zidit din caramida, se afla acum la nivelul acoperisului, urmand sa fie asezate bolta si turlele.

Dupa savarsirea Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii, Ierarhul Dunarii de Jos a impartasit un grup de copii de la Scoala Nr.3 "Ion Luca Caragiale" din Galati, care se afla chiar pe teritoriul canonic al parohiei. Acesti copiii sunt asistati in centrul de zi al parohiei, unde dupa programul scolar isi fac temele, se joaca, participa la diferite activitati si primesc masa de pranz.

A urmat apoi un cuvant de invatatura al Inaltpreasfintiei Sale care a facut o analogie intre tanarul Antonie, copilul orfan, care la 20 de ani l-a urmat pe Hristos, si programele care se desfasoara cu tinerii si copiii in acesta parohie. Chiriarhul locului le-a istorisit micutilor, care-l ascultau cu atentie, cum Sfantul Antonie, neinfricandu-se de nimic, a vorbit pana si cu diavolul, care venise la el sa-l ispiteasca. Apoi le-a prezentat albumul “Ajuta-ti aproapele” editat de Arhiepiscopia Dunarii de Jos in care sunt ilustrate in fotografii toate centrele sociale din eparhie. Cei mici s-au bucurat recunoscandu-se in imaginile culese din centrul lor de zi, participand la activitatile extrascolare.

Si pentru ca astazi Biserica isi aminteste si de credinciosii care poarta numele acestui mare sfant, IPS Parinte Casian a savarsit un parastas pentru vrednicul de pomenire Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului, trecut la Domnul in anul 2005, teolog de seama al Bisericii noastre. Ierarhul Dunarii de Jos si-a exprimat dorinta ca invataturile si scrierile Mitropolitului Antonie sa lumineze cat mai multe inimi ale tinerilor din zilele noastre, precum a luminat si mintile celor din trecut.

Dupa traditia parohiala preotii slujitori impreuna cu enoriasii parohiei au pregatit pachete cu hrana calda, ceai fierbinte si coliva pentru credinciosii prezenti . De data aceasta copiii au fost cei care au impartit aceste pachete, totul desfasurandu-se intr-o deosebita atmosfera de evlavie crestina.

La ora amiezii, micii credinciosi au luat pranzul in cladirea centrului social, fiind serviti chiar de Inaltpreasfintitul Parinte Casian si ceilalti preoti si diaconi slujitori.

Lucrarile Centrul de zi pentru copii „Sfantul Antonie cel Mare” din Galati au inceput in anul 2005 avand finantarea parohiei, la care s-a adaugat o finantare din partea Ministerului Muncii, Solidaritatii si Egalitatii sanselor, prin Directia de Munca Galati. Acest asezamant este destinat copiilor defavorizati din cadrul parohiei. Centrul a fost binecuvantat si inaugurat de chiriarhul Dunarii de Jos la data de 17 ianuarie 2009, in ziua hramului.

Programul de lucru se desfasoara cu grupe de cate 20 de copii: o grupa dimineata, din care fac parte cei care merg la scoala dupa amiaza. Incepand cu ora 9.00 ei sunt ajutati sa faca teme la matematica si limba romana, dar si la celelalte materii scolare, iar la orele 11.30 servesc o masa calda gratuita; din a doua grupa fac parte copii care merg la scoala dimineata. Programul acestora debuteaza cu o masa calda gratuita la orele 13.00, dupa ce se intorc de la scoala, urmand ca pana la orele 16.00 sa faca temele, ajutati de un instructor de educatie.

La Centru de zi, coordonat de pc. pr. inspector Catalin Sava, sunt angajate patru persoane, iar in procesul pedagogic educativ sunt implicati 10 profesori voluntari.


Sursa: edj.ro

.

17 Ianuarie 2012

Vizualizari: 588

Voteaza:

Hramul Parohiei "Cuviosul Antonie cel Mare" din Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE