Hramul Sfantului Antonie cel Mare in Arhiepiscopia Craiovei

Sfantul Antonie cel Mare, patronul monahilor si monahiilor, va fi praznuit la 17 ianuarie. In Arhiepiscopia Craiovei, intre lacasurile de inchinare ridicate in cinstea marelui nevoitor si ostenitor se afla Manastirea Carcea si Paraclisul mitropolitan „Maica Precista“ - Dudu din Craiova.

Ca in fiecare an, de praznicul Sfantului Antonie cel Mare, Manastirea Carcea isi va deschide portile pentru a-l primi pe Înaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfintia Sa va savarsi aici Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Singura manastire doljeana inchinata Sfantului Antonie cel Mare

Sfanta Manastire Carcea este ctitoria ieromonahului Ioachim si a schimonahiei Sofronia. Mitropolitul Nestor, de vrednica pomenire, a binecuvantat infiintarea acestei manastiri, sfintita in anul 1992.

Astazi manastirea este condusa de maica stareta Eleodora Cristofir, fiica ctitorilor. Prin staruinta maicii Eleodora si a celor 10 vietuitoare s-a ridicat biserica de zid a manastirii, cu hramul „Sfantul Antonie cel Mare“ si „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“, un corp pentru chilii si o trapeza. Paraclisul sfintei manastiri este inchinat Sfintei Treimi. Manastirea nu este lipsita nici de o traditie pioasa care spune ca pe locul actualei manastiri a existat, in vechime, un schit de calugari. De altfel, exista in apropiere si o cruce cu insemnari chirilice, care ar certifica continuitatea monahala a locului. Tot referitor la aceasta istorie sunt si spusele batranilor satului, care vorbesc despre „fantana calugarilor“ si despre cimitirul „La calugari“, aflat la aproximativ 500 de metri de manastire, fiind strajuit de o veche bisericuta.

Pictura sfantului lacas a fost finalizata in urma cu trei ani, de catre Grigore Popescu Muscel. Biserica a fost resfintita de IPS Parinte Irineu la data de 21 noiembrie 2011.

Sfantul Antonie, ocrotitor al din Craiova

In Craiova, Sfantul Antonie cel Mare va fi cinstit in chip deosebit la Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“. Praznicul va incepe de maine seara, atunci cand parintii slujitori vor savarsi Vecernia, Litia si slujba Privegherii. A doua zi, vineri, 17 ianuarie, Sfanta Liturghie va fi oficiata de pr. Eugen Bacioiu, administratorul paraclisului mitropolitan, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi.

Biserica „Madona Dudu“ din Craiova mai este cunoscuta si sub denumirea de „Catedrala Maicii Domnului“. Este una dintre cele mai impunatoare lacasuri de inchinare din Cetatea Baniei. Biserica se afla aproape de centrul municipiului Craiova, in imediata vecinatate a Muzeului de Istorie din Cetatea Baniei.

Biserica „Maica Precista de la Dud“, asa cum mai este cunoscuta in istorie, a fost construita intre anii 1750 si 1756. Pe langa Sfanta Fecioara, ocrotitoarea de drept a sfantului lacas, catedrala a fost inchinata si Sfantului Antonie de la Iezer (23 noiembrie). Prima atestare documentara se face in anul 1758, primii ctitori fiind Constantin Fotescu si Hagi Ion Gheorghe.

Biserica a fost construita in stil brancovenesc, cu abside pentru strane si cu trei turle (doua deasupra pronaosului si una deasupra naosului). Zestrea ei este una impresionanta. Cu timpul, din mila lui Dumnezeu, ctitorii au asezat in vistieria sfintei catedrale numeroase daruri, odoare, mosii sau case, raspandite in aproape intreaga Oltenie.

Credinciosii parohiei doljene Leamna vor trai de asemenea bucurii duhovnicesti de hramul Sfantului Antonie cel Mare. Biserica din localitate a fost sfintita in anul 2007, fiind inchinata Sfantului Antonie.

Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

16 Ianuarie 2014

Vizualizari: 305

Voteaza:

Hramul Sfantului Antonie cel Mare in Arhiepiscopia Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antonie cel mare

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE