Hramuri ale Bisericilor din Arhiepiscopia Clujului, de pomenirea Sfintilor Martiri Brancoveni

Vineri, 16 august 2013, Biserica Ortodoxa a facut pomenirea Sfintilor Martiri Brancoveni. Anul acesta se implinesc 299 de ani de la moartea martirica, la Constantinopol, a Voievodului Tarii Romanesti Constantin Brancoveanu impreuna cu fiii sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si a sfetnicului Ianache. Urcat pe tronul Munteniei in 1688, Constantin Brancoveanu a domnit peste un sfert de veac marcand istoria Neamului si a Bisericii. Osemintele Sfantului Voievod Martir, aduse in tara in anul 1720, de catre doamna Maria, sotia sa, au fost inmormantate in Biserica ”Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, ctitoria domnitorului. La 20 Iunie 1992, Biserica Ortodoxa Romana i-a canonizat pe Martirii Brancoveni. Desi ziua martirizarii lor a fost 15 august, s-a decis ca pomenirea lor sa se faca in data de 16 August, pentru a nu coincide cu praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Hramuri ale bisericilor din Arhiepiscopia Clujului, de pomenirea Sfintilor Brancoveni


Biserica ortodoxa de pe strada Campului, din Cluj-Napoca ii are ca ocrotitori pe Sfintii Martiri Brancoveni. Locasul de cult isi va serba hramul alaturi de credinciosii parohiei, duminica, 17 august, in prezenta unui sobor de preoti care vor sarvarsi Sf. Liturghie.

Parohia de pe str. Campului este nou infiintata, iar Bisericuta de lemn in care se savarsesc Sfintele slujbe a fost adusa aici in 2011 din Baisoara si asamblata in doar doua luni. Locasul de cult deserveste celor aproximativ 350 de familii din zona, sub grija si preocuparea pr. Paroh Petru Dragan.

Si Capela Liceului Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, ocrotita de Sfintii Martiri Brancoveni si-a sarbatorit astazi hramul. Desi elevii se bucura inca de vacanta, multi dintre ei, impreuna cu profesorii, au fost prezenti in Capela cunoscutei scoli gherlene, pentru a participa la un program liturgic specific acestei sarbatori.

In aceasta dimineata a fost oficiata de la ora 9:00 Sf. Liturghie de catre un sobor de preoti. La finalul slujbei a fost savarsit un parastas pentru toti profesorii liceului care, de-a lungul timpului, au trecut la cele vesnice.

Alexandra Anderes
Sursa:.radiorenasterea.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 418

Voteaza:

Hramuri ale Bisericilor din Arhiepiscopia Clujului, de pomenirea Sfintilor Martiri Brancoveni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE